1. yle.fi
  2. Uutiset

Tiistai toi paljon koronapäätöksiä: ihmisten kohtaamisia vähennetään nyt voimalla – pääkaupunkiseudulla järeät keinot käyttöön, muuallakin toimet kiristyvät

Kokosimme yhteen, mitä keinoja ollaan nyt ottamassa käyttöön.

koronavirus
Ihmisiä Elielinaukiolla
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronatartunnat ovat viime aikana kasvaneet nopealla tahdilla.Mikko Ahmajärvi / Yle

Korona vaikuttaa nyt leviävän kuin rutto aikoinaan. Tänään on kuultu lukuisia uusia keinoja, joilla leviämistä yritetään nyt taltuttaa. Pahimmalla leviämisalueella, pääkaupunkiseudulla, virusta yritetään suitsia ainakin muutamien viikkojen tehokuurilla.

Uudellamaalla otetaan lähipäivinä järeät keinot käyttöön. Syynä on se, että tartuntoja tulee nyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella nopealla tahdilla. Uusista 353 tartunnasta noin puolet on Uudeltamaalta, etenkin Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Samaan aikaan tehohoidon tarve on kasvanut ja maan suurin sairaanhoitoalue varautuu pahimpaan mahdolliseen. Tehohoidon tarve on kasvanut jo HUS-alueella. Osalle potilaista edes tehohoito ei enää riitä.

Tarkemmista aikatauluista ja toimista kerrotaan Uudellamaalla loppuviikosta. Nyt kuitenkin tiedetään muun muassa se, että lukioissa ja ammattikouluissa siirrytään etäopetukseen, kirjastoille ja uimahalleille laitetaan lappu luukulle.

Yökahviloiden lisäksi uudet keinot käyttöön laajalti harraste- ja muissa tiloissa

Hallitus on tänään päättänyt rajoituksista niin sanotuille yökahviloille. Ilta- ja yöravintoloiden rajoitusten takia kahviloista on tullut korona-aikana liian suosittuja. Torstaina voimaan tulevien määräysten mukaan ravintoloiden anniskelu loppuu klo 22, eikä sitä voi jatkaa, kun niiden pitää olla kiinni klo 23-05 välisenä aikana.

Ravintola-ala on helisemässä tärkeän pikkujoulukauden kynnyksellä.

Yökahviloiden lisäksi hallitus kehottaa keskeyttämään julkisten tilojen käytön. Kirjastojen ja uimahallien lisäksi näitä ovat kuntosalit, erilaiset liikuntatilat, kylpylät, yleiset saunat, huvi- ja teemapuistot, tivolit, eläintarhat ja sisäleikkipuistot tai -paikat.

Yleisenä ohjeena on nyt, että yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei pitäisi järjestää eikä niihin osallistua. Alueet ja kunnat voivat viime kädessä kieltää tilaisuudet.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ottavat hallituksen ohjeesta jo nyt vaarin ja alueella tullaan kieltämään kaikki yleisötilaisuudet.

Koko Uudellamaalla on tällä hetkellä voimassa yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoittaminen 20 henkeen sisätiloissa.

Terveysviranomaiset suosittelevat, että sosiaali- ja terveydenhuollon julkiset ja yksityiset palveluntuottajat suojaavat tehostetusti kaikkein suurimmassa tartuntavaarassa olevia asiakkaita.

Korona kiihtymässä jo suuressa osassa maata

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) käy lähes tauotta keskusteluja alueiden kanssa paikallisista koronarajoituksista, joten esimerkiksi yleisötilaisuusrajat elävät myös jatkossa.

Alueita jo aiemmin kovistellut pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut tyytyväinen uusiin toimiin pääkaupunkiseudulla.

Tänään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti, että koronassa ollaan siirrytty kiihtymisvaiheeseen (siirryt toiseen palveluun). Oulun alue on nyt yhdeksäs kiihtymisvaiheessa oleva sairaanhoitoalue kahdestakymmenestä alueesta. Kaikki väkirikkaimmat piirit ovat nyt kyseisessä vaiheessa. Näiden lisäksi Uudellamaalla ollaan pahemmassa tilanteessa eli taudin leviämisvaiheessa.

Oulun alueella on otettu käyttöön laajat suositukset maskien käytöstä ja muun muassa yleisötilaisuuksien rajoittaminen kymmeneen osallistujaan.

Kiihtymisvaiheessa olevilla Pirkanmaalla ja Lahden seudulla on myös kerrottu muun muassa maskisuosituksista toiselle asteelle ja tilaisuuksien rajauksesta 10 osallistujaan, olisi sitten kyse perhejuhlasta tai ryhmäliikuntatunnista.

Viimeinen oljenkorsi vielä pöydällä

HUSin toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan koronatilanteessa ei nopeasta leviämisestä huolimatta olla vielä vastaavassa tilanteessa kuin keväällä koronan ensimmäisessä aallossa.

Keväästä poiketen muun muassa liikkumisvapautta rajoittavaa valmiuslakia ei ole vielä käytössä. Valmiuslain käyttöä on jo vilauteltu, jotta voidaan määrätä esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoja. Hallitus keskustelee asiasta keskiviikkona.

Oikeusministeri on jo ennättänyt toppuuttelemaan hallituksen viimeisen oljenkorren eli valmiuslain käyttöä ja odottamaan uusien keinojen vaikutuksia.

Lue seuraavaksi