Hyppää sisältöön

Jaalan palvelukeskukseen kaavaillaan uutta hyvinvointiasemaa Kouvolassa – tehostettu palveluasuminen aiotaan lakkauttaa tiloissa

Suunnitelmien on tarkoitus valmistua helmikuun 2021 loppuun mennessä.

Tällä hetkellä Jaalan palvelukeskuksessa on 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolassa suunnitellaan uuden, monimuotoisen hyvinvointiaseman perustamista Jaalaan.

Kymsote ja Kouvolan kaupunki ovat alustavasti suunnitelleet hyvinvointiaseman perustamista Jaalan palvelukeskuksen hyväkuntoiseen osaan.

Hyvinvointiaseman myötä Kymsote voisi laajentaa ikääntyneiden päiväkeskustoimintaa ja sijoittaa samaan yhteyteen kotihoidon toimipisteen. Myös terveydenhuollon palvelut siirrettäisiin samaan rakennukseen, ja tulevaisuudessa Kymsoten palvelut olisivat Jaalassa yhdessä paikassa.

Hyvinvointiasemalla olisi esimerkiksi hoitajien vastaanottoa 1–3 päivänä viikossa. Tiloissa voitaisiin myös ottaa laboratorionäytteitä ja tarjota mahdollisesti muita terveydenhuollon palveluita kysynnän mukaan.

Tehostetun palveluasumisen paikat aiotaan lakkauttaa

Tällä hetkellä Jaalan palvelukeskuksessa on 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

Kymsote on päättänyt vähentää tehostettua palveluasumista ja lisätä kotihoitoa. Ajatuksena on, että nykyistä useampi vanhus pystyisi asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään.

Osana Kymsoten ikääntyneiden palvelurakenteen muutosta on esitetty, että Jaalan palvelukeskuksen tehostetun palveluasumisen paikat lakkautetaan vuonna 2021. Päätös asiasta tehdään Kymsoten talousarvion käsittelyn yhteydessä. Kymsoten yhtymävaltuusto käsittelee talousarviota tämän viikon perjantaina.

Kaiken kaikkiaan Kymsote vähentää noin 600 hoivakotipaikkaa. Sote-kuntayhtymä aloitti paikkojen karsimisen jo viime vuonna, jolloin vähennettiin noin 50 paikkaa. Kuluvana vuonna tehostetusta palveluasumisesta on poistumassa noin 270 paikkaa ja ensi vuonna 150 paikkaa.

Jaalan palvelukeskuksen nykyisille asukkaille on tarkoitus etsiä tehostetun palveluasumisen paikat muualta Kouvolan alueelta. Tällä hetkellä palvelukeskuksen asukkaista 15 on entisen Jaalan kunnan alueelta ja loput muualta Kouvolasta. Asiakkaiden ja omaisten toiveet on tarkoitus ottaa huomioon, kun asukkaille etsitään uutta paikkaa.

Tarkoituksena on selvittää palvelukeskuksen tilojen mahdollisuuksia asumiskäytössä, kun tehostetun palveluasumisen asiakkaat lähtevät tiloista. Kymsote arvioi, että Jaalan alueella voi syntyä tarvetta tukiasumiselle, jonka järjestämistä palvelukeskuksen tiloissa tullaan selvittämään.

Kuntalaisille avoin tila

Uudella hyvinvointiasemalla olisi tavoitteena järjestää matalan kynnyksen toimintaa yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kouvolan kaupunki selvittää mahdollisuuksia tähän.

– Suunnittelu on vasta alussa. Tavoitteena on tässä vaiheessa luoda erilaisille ja eri-ikäisille kuntalaisille avoin tila, jossa olisi tavattavissa kaupungin ja esimerkiksi yhdistysten, järjestöjen sekä seurakuntien asiantuntijoita. Hyvinvointiasemalla voitaisiin järjestää vaikkapa liikuntaneuvojan päiviä, Kouvolan kaupungin hyvinvointijohtaja Arja Kumpu sanoo tiedotteessa.

Toimintamallin tarkempi suunnittelu on tarkoitus aloittaa heti tarvittavien päätösten selvittyä. Mikäli hanke etenee, Kymsote ja Kouvolan kaupunki tekevät yhdessä tarkemmat suunnitelmat hyvinvointiaseman toiminnasta. Suunnittelun yhteydessä on tarkoitus kuulla jaalalaisia ja kolmannen sektorin toimijoita.

Suunnitelmien on tarkoitus valmistua helmikuun 2021 loppuun mennessä.

.
.