Hyppää sisältöön

Alaikäisten mielenterveyspalveluihin parannuksia Päijät-Hämeessä – yhdeltä luukulta saa nyt apua entistä kattavammin

Jonot ovat edelleen pitkät. Lisäresursseja on luvassa ensi vuonna.

Perheneuvolaan on ollut pahimmillaan puolen vuoden jono. Kuva: Elva Etienne / AOP

Päijäthämäläisten lasten, nuorten ja perheiden ongelmiin löytyy apua entistä kattavammin yhden puhelinnumeron tai verkkolomakkeen takaa. Alaikäisten mielenterveyspalvelut on yhdistetty perheneuvolan palveluihin lokakuun alusta alkaen, ja samalla on vahvistettu yhteistyötä hyvinvointiyhtymän soteammattilaisten ja kuntien sivistystoimen työntekijöiden välillä.

Myös pahimmillaan puolen vuoden mittaisiksi venyneitä jonoja on saatu purettua lyhyemmiksi, mutta edelleen ensimmäistä aikaa joutuu odottamaan liian pitkään.

– Palvelulupauksemme mukaan ensimmäinen aika pitäisi saada viikossa, mutta nyt jono on noin neljä viikkoa, kertoo lasten ja nuorten hyvinvointipalveluista vastaava tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Viholaisen mukaaan asiakasmäärät ovat kasvaneet viime kuukausina huomattavasti, mitä hän pitää hyvänä.

– Se kertoo siitä, että meidän palvelut löydetään ja apua osataan hakea.

Töitä kolmessa tiimissä

Alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluissa työskentelee kolme eri ikäisiin lapsiin ja nuoriin erikoistunutta tiimiä. Tiimeihin kuuluu muun muassa psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja sairaanhoitajia. Yhteistyö on tiivistä myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon kanssa.

– Nuorten tiimille on tullut parin kuukauden aikana noin 150 prosenttia enemmän asiakkaita kuin ennen. Osa uusista asiakkaista on ohjattu meille erikoissairaanhoidon puolelta, mikä on toivottava suunta, Viholainen sanoo.

Toivottavaa se on siksi, että erikoissairaanhoito on päässyt kuormittumaan pahasti, koska lapsille ja nuorille suunnatut perustason mielenterveyspalvelut ovat aiemmin olleet Päijät-Hämeessä retuperällä.

Vaikka palveluita on saatu sujuvoitettua, resursseista on edelleen pulaa, mikä näkyy muun muassa liian pitkinä jonotusaikoina ensimmäiseen tapaamiseen.

Asiaan on luvassa parannuksia ensi vuonna. Hyvinvointiyhtymän ensi vuoden budjettiesityksessä on varattu rahat viiden uuden työntekijän palkkaamiseksi alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluihin. Yhtymäkokous päättää budjetin hyväksymisestä joulukuun puolivälissä.