1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

KHSHP: Kanta-Hämeen koronarajoitukset tiukentuvat joulukuun alusta

Uusia rajoituksia on luvassa yksityistilaisuuksiin ja yleisötilaisuuksiin. Myös kouluopetusta supistetaan joulukuun alusta.

koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäriä Sally Järvelää haastattelee Tiina Kokko.

Koronarajoituksiin tulee huomattavia tiukennuksia Kanta-Hämeessä. Rajoituksia tulee niin yksityis- kuin yleisötilaisuuksiinkin. Lisäksi toisen asteen hybridiopetukseen siirtymistä pohditaan.

Koronanyrkki suosittaa uusia rajoituksia päätettäväksi maakuntaryhmässä huomenna torstaina. Rajoitukset astuvat voimaan joulukuun alussa.

– Yksityistilaisuudet Kanta-Hämeessä rajoitetaan 10 henkeen. Yleisötilaisuuksissa KHSHP tulee suosittelemaan 20 hengen rajaa, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja maakunnan pandemiatyöryhmän puheenjohtaja Sally Järvelä.

– Syy, miksi suosittelemme 20 eikä kymmentä henkeä on se, että yleisötilaisuuksissa on aina järjestäjä, jonka pitää huolehtia turvatoimista ja tarvittaessa jopa keskeyttää tilaisuus, jos turvatoimet eivät toteudu.

Toisen asteen opetus ja hoivayksiköt pohdinnassa

Keskustelu hoivayksiköiden suojauksista jatkuu.

– Vierailuja ei voida estää, mutta pohdimme sitä, miten niistä voitaisiin tehdä aiempaa turvallisempia.

Toisen asteen oppilaitosten tilanteesta keskustellaan kuntajohtajien sivistystoimen kanssa tänään keskiviikkona.

– Puhumme myös sivistys- ja koulutoimenjohtajien kanssa toisen asteen oppilaitosten hybridiopetuksesta.

Kasvomaskien käyttö ollut odotettua vähäisempää

Sally Järvelä kertoo, että maskien käyttöä aiotaan jatkossa rummuttaa toisen asteen oppilaitoksissa ja yleisestikin enemmän. Järvelän mukaan kansalaismaskien kulutus on ollut odotettua pienempää.

Suositukset yksityis- ja yleisötilaisuuksista tulevat voimaan joulukuun alusta ja kestävät loppiaiseen. Hybridiopetuksen suhteen suositus tulee voimaan joulukuun alusta ja kestää ainakin loppiaiseen.

– Voi olla, että sitä joudutaan jatkamaan.

Valtakunnallisia linjauksia on kaivattu

Rajoituksia tarkasteltiin uudelleen eilen illalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa käydyn tapaamisen pohjalta. Tapaaminen järjestettiin niiden maakuntien kanssa, joissa ollaan siirrytty leviämisvaiheeseen tai ollaan välittömässä uhassa.

– Tapaamisen ohjeistus oli hyvä. Ollaan kaivattu STM:n ohjeistusta sille, miten ryhdytään tekemään ohjeistuksia ja suosituksia leviämisen estämiseksi niissä maakunnissa joissa ollaan siirrytty leviämisvaiheeseen tai ollaan välittömässä uhassa, sanoo Järvelä.

Järvelän mukaan maakunnissa pitäisi olla yhtenäinen linja.

– Siinä vaiheessa, kun epidemia alkaa uhata kantokykyä ja levitä maakunnan ulkopuolelle, valtakunnallista linjausta paikallisten linjausten sijaan on kaivattu.

Lue seuraavaksi