Hyppää sisältöön

Kristillisdemokraatit keventäisi verotusta lähes miljardilla ja vapauttaisi sisarukset päivähoitomaksuista

Kristillisdemokraatit julkistivat ensimmäisenä oppositiopuolueena korona-ajan vaihtoehtobudjetin.

Sari Essayah kuvattiin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kristillisdemokraatit esittävät lähes miljardin euron edestä veronkevennyksiä vastauksena koronan aiheuttamaan talouskriisiin.

Keskiviikkona julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan puolue vaatii kevennyksiä tuloverotukseen ja korotusta kotitalousvähennykseen.

Suurimmat määrärahalisäykset puolue tekisi vanhustenhoidon tason parantamiseen, terapiatakuun käyttöönottoon ja lapsiperheiden tukemiseen. Puolue poistaisi varhaiskasvatusmaksut kokonaan sisaruksilta, perusteluna monilapsisten perheiden tukeminen.

Lapsiperheitä puolue tukisi myös tuhannen euron ylimääräisellä kertaluonteisella lapsilisällä, jonka olisi tarkoitus helpottaa perheiden selviämistä pikkulapsivaiheessa.

Menolisäyksistä ja veronkevennyksistä huolimatta kristillisdemokraatit laskee, että puolue ottaisi 500 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin hallitus.

Kristillisdemokraatit hakisi suurimmat säästöt asumistuen leikkaamisesta. Puolue peruisi asumistukeen tehtyjä muutoksia ja haluaisi, että esimerkiksi omaisuus vähentäisi tukea aiempaan malliin.

KD arvostelee, että asumistukimenot ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina, ja valtio maksaa jo kolmanneksen vuokrista. Puolueen mukaan sen ehdottamat muutokset säästäisivät 400 miljoonaa euroa.

Puolue laskee EU-jäsenmaksualennuksen varaan

Kristillisdemokraatit laskee myös, että sokeriverolla olisi mahdollista saada noin 250 miljoonan euron lisätulot valtiolle. Uusi vero koskisi elintarvikkeisiin lisättyä sokeria, minkä kulutusta pitäisi vähentää terveyssyistä.

Yritys panna sokeri verolle kaatui viime hallituskaudella, koska sitä pidettiin hankalana perittävänä ja myös hankalana laskettavana.

Puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) sanoo, että sokerivero kaatui poliittiseen tahdon puutteeseen. KD syytti tiedotustilaisuudessaan kokoomusta asiasta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd.) säesti, että esteitä ei olisi myöskään Euroopan unionin taholta.

Puolue laskee myös sen varaan, että se saisi 85 miljoonan euron säästöt EU:n jäsenmaksualennuksella. KD ilmoittaa vaihtoehtobudjetissaan, että se olisi vaatinut jäsenmaksualennusta EU-maiden viime kesänä käymissä laajoissa neuvotteluissa satojen miljardien koronatukipaketista.

Kokonaisuudessaan vaihtoehtobudjetti lisäisi eduskuntaryhmän mukaan valtion menoja runsaalla 300 miljoonalla eurolla ja vähentäisi verotuloja vajaalla 900 miljoonalla eurolla. Lisätuloja ja menosäästöjä on esitetty 1,6 miljardin euron edestä.

"Hallituksen vitkastelu tulee kalliiksi"

Kristillisdemokraatit moittii hallitusta hidastelusta työllisyystoimien eteenpäin viemisessä.

Puolue julkisti keskiviikkona vaihtoehtobudjetin lisäksi työllisyyspaketin, jolla voidaan sen mukaan saavuttaa 100 000 lisätyöllistä lähivuosien aikana.

Puolueen laskelmissa eniten työpaikkoja synnyttäisi kuitenkin laaja sosiaaliturvauudistus, jotka harvemmin syntyvät nopeasti.

KD esittää, että sosiaaliturvaa uudistetaan niin, että nykyisten tukimuotojen sijaan otetaan käyttöön yksi yleistuki. Työpaikat syntysivät eduskuntaryhmän mielestä muun muassa sosiaaliturvan kannustinloukkuja purkamalla.

Vaihtoehtobudjettiin on nostettu monia puolueen aiemmin esillä pitämiä ehdotuksia, kuten hedelmien ja vihannesten siirtäminen alempaan, 10 prosentin verokantaan.

Omaishoidon tuen puolue muutettaisi verovapaaksi tuloksi helpottamaan omaishoitajien tilannetta.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan kello 23 saakka.

Lue lisää: