1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Pohjanmaa siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – Miten arjessa pitää toimia? Terveysviranomaiset avaavat asiaa Ylen haastattelussa

Epidemiaa pyritään nyt hillitsemään uusilla suosituksilla.

koronavirus
Oulun yliopistolisen sairaalan opastekartta Oysin pihalla.
Oulun kaupungin terveysviranomaiset kertovat Ylen haastattelussa miten kiihtymisvaiheeseen siirtyminen muuttaa arkea.

Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Koronatartuntojen kasvu keskittyy tällä hetkellä Ouluun, mutta leviämistä halutaan estää laajalti maakuntaan. Sen takia torstaina alueelle astuu voimaan uusia suosituksia.

Suosituksia tiukennetaan muun muassa etätyöskentelyn- ja kokousten, maskin käytön, harrastustoiminnan ja yksityistilaisuuksien osalta. Esimerkiksi maskisuositus laajenee toisen asteen oppilaitoksiin, korkeakouluihin ja työpaikkojen sisätiloihin.

Kuuntele, mitä Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo uusista koronasuosituksista, ja miksi niihin on päädytty.

Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri järjestivät tiedotustilaisuuden tänään keskiviikkona kello 12.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko kertoivat tiedotustilaisuuden jälkeen Ylen suorassa verkkolähetyksessä, mitä maakunnan siirtyminen kiihtymisvaiheeseen tarkoittaa pohjoispohjalaisille muun muassa uusien suositusten myötä.

– Oleellista monissa suosituksissa on, että siinä on pyrkimys vähentää ihmisten välisiä kontakteja. Tämä on jokaisen nyt tärkeä ymmärtää. Tätä voi jokainen omassa elämässään soveltaa. Ohjeisiin se on nyt löytänyt tiensä sillä tavalla, että etätyösuositus on vahvistunut, Mäkitalo sanoo.

Viime viikolla maakunnassa todettiin 78 koronatartuntaa. Viikkoluku on koko syksyn korkein. Tämän viikon aikana tartuntoja on todettu tähän mennessä 41. Tartunnan lähteinä ovat korostuneet perheet, työpaikat ja maahamuuttajayhteisöt. Esimerkiksi Stora Enson tehtaan alueella on todettu paljon tartuntoja, joita on levinnyt muuallekin Pohjois-Suomeen, kuten Kainuuseen. Koronaa on ilmennyt sekä oululaisilla työntekijöillä että ulkomailta ja muilta paikakunnilta tehtaalle tulevilla.

– Terveyskeskuksissa ja sairaalassa tilanne on vielä rauhallinen. Siellä tämä tapausten määrä ei näy. Valtaosa taudin saaneista ovat nuoria ja he sairastavat taudin lievänä, Huusko sanoo.

Melkein kaikki Pohjois-Pohjanmaan tartunnat on voitu edelleen jäljittää.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Pohjois-Pohjanmaan tartuntamäärät vastaavat leviämisvaihetta, mutta muut leviämisvaiheen kriteerit (siirryt toiseen palveluun) eivät maakunnassa vielä täyty.

Tiedotustilaisuudessa korostettiin turvaohjeiden noudattamisen merkitystä. Epidemian eteneminen on pysäytettävissä, jos kaikki noudattavat annettuja suosituksia.

Miten koronaepidemia vaikuttaa sinuun? Keskustelu on auki torstaihin kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi