1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatilanne on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen Kymenlaaksossa – useita koululuokkia karanteenissa

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että ihmiset välttäisivät Kymenlaaksossa yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia.

koronavirus
Pekka Posti
Aittakorven koulun rehtori Pekka Posti järjestelee opetusta uusiksi nyt, kun kymmenet oppilaat ovat karanteenissa ja etäopetuksessa.Kari Saastamoinen/ Yle

Kymenlaakson koronavirustilanne on kiihtymisvaiheessa. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi asian tänään.

Kouvolan kaupungin osalta kiihtymisvaihe alkoi jo kolme viikkoa sitten.

Koordinaatioryhmä suosittaa, että ihmiset välttäisivät Kymenlaaksossa yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia.

Koordinaatioryhmässä mukana oleva sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa arvioi, että kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tulee vaikuttamaan muun muassa ravintoloiden aukioloon ja asiakasmääriin.

Yleisötilaisuuksiin liittyvät linjaukset tekee paikallinen aluehallintovirasto, ja ravintolatoiminnan rajoituksista päättää valtioneuvosto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan.

Kymsote on jo aiemmin antanut perustasoa vahvempia suosituksia. Nyt suosituksia on edelleen tarkennettu ja tiukennettu.

Uudet suositukset näkyvät oheisesta listauksesta.

Ryppäitä eri puolilla maakuntaa

Kymsoten tilastojen mukaan Kymenlaaksossa on tullut tällä viikolla tietoon yhteensä 13 uutta koronatartuntaa. Viime viikolla tartuntoja tuli tietoon kaikkiaan 42.

Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa on tullut ilmi useita, toisistaan erillisiä tartuntaryppäitä eri puolilla maakuntaa.

Viimeksi kuluneen viikon aikana tartuntamäärä on kasvanut. Tartuntoja on todettu tasaisesti sekä Kouvolassa että Etelä-Kymenlaakson kunnissa, joissa tilanne oli aiemmin Kouvolaa rauhallisempi.

Kymsoten mukaan reilu kaksi prosenttia koronanäytteistä on ollut positiivisia. Kymsoten mukaan tartuntojen jäljitettävyys on parantunut hieman edellisviikosta, mutta noin joka neljännen tartunnan lähde jää epäselväksi.

Tartunnoista valtaosa on saatu perhepiirissä tai muissa läheisissä kontakteissa.

Karanteenin noudattamisessa epäselvyyttä

Kymsote kertoo tiedotteessaan saaneensa viestiä siitä, että karanteenien noudattamisessa on ollut epäselvyyksiä.

Kuntayhtymä painottaa, ettei ihmisten pidä liikkua yleisillä paikoilla tai tavata toisiaan, jos heidät on määrätty tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

– Nyt on tärkeä ymmärtää, että karanteeni on karanteeni, silloin ei mennä mihinkään eikä nähdä muita. Perheen sisälläkin yhteistä oleskelua tulee pitää mahdollisimman vähäisenä, Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Ylipäätään Kymsote kehottaa kymenlaaksolaisia miettimään, ovatko kasvokkaiset tapaamiset esimerkiksi ystävien ja läheisten kanssa välttämättömiä.

– Tämä haastava vuosi on valitettavasti tällä hetkellä menossa kohti huonompaa. Nyt meidän jokaisen on osallistuttava siihen, ettei tilanne kehity tämän huonommaksi. Samalla on tärkeä pitää itsestään huolta ja yhteyttä läheisiin. Onneksi nykymaailmassa siihen valtavasti erilaisia keinoja, joissa ei tarvita fyysistä kohtaamista, Mäntymaa sanoo.

Aittakorven koulu
Kotkan Aittakorven koulussa ja Haminan Aseman ja Poitsilan kouluissa on vastikään asetettu oppilaita karanteeniin altistumisen vuoksi.Kari Saastamoinen/ Yle

Altistumisia kouluissa

Viime päivinä on kerrottu myös useista joukkoaltistumisista. Kymsoten mukaan koulu- ja päiväkotialtistumiset ovat kuitenkin johtaneet jatkotartuntoihin vain muutaman kerran, ja tartunnat ovat tuolloin tapahtuneet aikuisten välillä.

Maanantaina Kymsote asetti karanteeniin KooKoon alle 17-vuotiaiden jääkiekkojoukkueen ja sen toimihenkilöitä. Samalla koko joukkue päätettiin myös testata.

Haminassa kahdessa eri koulussa oppilaita ja opettajia on tällä viikolla asetettu karanteeniin koronalle altistumisen takia. Karanteenissa olevat saavat etäopetusta. Tiistaina kerrottiin myös Kotkassa Aittakorven koulussa tapahtuneesta altistumisesta.

Alakoulun arki hetkessä uusiksi

Aittakorven koulun arki järjestettiin pikavauhdilla uusiksi, kun yhteensä noin 50 oppilasta ja opettajaa asetettiin karanteeniin. Koulussa on kaikkiaan noin 250 oppilasta ja parikymmentä työntekijää.

Rehtori Pekka Postin mukaan järjesteltävää oli paljon, vaikka esimerkiksi etäopetuksesta olikin kokemusta jo keväältä. Oman lisänsä järjestelyihin toi koulun arviointiviikko, jonka aikana koululla on paljon tapaamisia huoltajien kanssa sekä etänä että paikan päällä.

Karanteeniin on asetettu myös koulun opettajia. Heille on Postin mukaan yritetty etsiä sijaisia, mutta se on ollut vaikeaa.

– Aivan ymmärrettävästi sijaiset mielellään miettivät, tulevatko nyt Aittakorpeen muutamaksi päiväksi opettamaan.

Lue seuraavaksi