Hyppää sisältöön

Syyttäjä tyytyi Kuopion kouluhyökkäyksen tuomioon – iskun tekijä ja yksi asianomistajista ilmaisivat tyytymättömyytensä

Valitus hovioikeuteen on jätettävä joulukuun puoliväliin mennessä.

Puolustusasianajaja Matti Niiranen (edessä) ja kouluhyökkäyksestä tuomittu Joel Marin kuvattuna käräjäoikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä syyskuussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kaksi tahoa on ilmaissut tyytymättömyytensä Kuopion kouluhyökkäyksen käräjäoikeuden tuomioon.

Pohjois-Savon käräjäoikeudesta kerrotaan, että tyytymättömyytensä ilmaisi määräaikaan mennessä kouluhyökkäyksestä tuomittu Joel Marin sekä yksi jutun asianomistajista. Sen sijaan syyttäjä tyytyi tuomioon.

Käräjäoikeus tuomitsi vajaat kaksi viikkoa sitten hyökkääjän elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Käräjäoikeus katsoi, että Marin oli hyökkäyksen tehdessään syyntakeinen eli hän ymmärsi täysin, mitä oli tekemässä.

Nuori ukrainalainen nainen kuoli ja hyökkääjän lisäksi yhdeksän ihmistä haavoittui tai loukkaantui, kun mies hyökkäsi pitkän miekan kanssa opettajien ja opiskelutoveriensa kimppuun.

Isku tapahtui viime vuoden lokakuussa Savon ammattiopiston luokkahuoneessa kauppakeskus Hermanin tiloissa.

Puolustus ei vielä vahvista valituksen jättämistä

Valitus Itä-Suomen hovioikeuteen on jätettävä viimeistään 14. joulukuuta. Tuomitun puolustusasianajaja Matti Niiranen ei vielä pysty vahvistamaan, tullaanko valitus myös jättämään.

– En ole pyytänyt lupaa päämieheltäni sen asian julkistamiseen, Niiranen sanoo.

Niiranen kertoi tuomion jälkeen, että valittamisen aihetta saattaa olla muun muassa tulkinnoissa, joissa murhan yrityksiksi katsottiin myös tilanteet, joissa henkilöt eivät välttämättä olleet puolustuksen mukaan "konkreettisesti vaaravyöhykkeellä". Puolustus harkitsi tuolloin valittamista myös hyökkääjän mielentilatutkimuksesta tehdyistä johtopäätöksistä.

Syyttäjä tyytyi tuomioon. Itä-Suomen apulaispäällikkö Ulla Oinosella ei ollut tänään lisää kommentoitavaa käräjäoikeuden tuomiosta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Käräjäoikeus hyväksyi lähes kaikki syyttäjien rangaistusvaatimukset. Ainoastaan syyttäjien hakema tuomio tuhotyöstä lieveni törkeäksi vahingonteoksi ja törkeän pahoinpitelyn yritys perusmuotoiseksi pahoinpitelyn yritykseksi.

Jutun toinen syyttäjä, Itä-Suomen syyttäjäalueen apulaispäällikkö Ulla Oinonen kuvaili toissa viikolla käräjäoikeuden tuomiota odotetunlaiseksi ja hyvin perustelluksi.

– Vakavia rikoksia ja seuraus on sen mukainen, Oinonen sanoi.

Lue lisää: