Hyppää sisältöön

Hallitus neuvotteli koronatilanteessa ja kävi läpi valmiuslakia – Ylen tiedot: Tarvittaessa käyttöön sairaanhoitoa, hoitotakuuta, työvelvoitetta ja liikkumisrajoituksia koskevia pykäliä

Pääministerin mukaan kiihtymisvaiheen alueilla koronatoimissa on kiristämisen varaa, eikä valmiuslakia toistaiseksi tarvita.

Pääministeri Sanna Marin saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 25. marraskuuta 2020 Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 25. marraskuuta 2020 Helsingissä.

Hallitus on neuvotellut koronatilanteesta Säätytalolla. Hallitus sai neuvottelussa tilannekatsauksen koronatilanteesta ja on käynyt läpi oikeudellisia arvioita valmiuslain käytön edellytyksistä.

Päätöksiä valmiuslain käytöstä ei ollut tarkoitus tehdä. Neuvottelu päättyi iltakahdeksalta.

  • Hallituksen neuvottelu alkoi Säätytalossa klo 16. Näet tallenteen ministereiden saapumisesta paikalle jutun pääkuvan linkistä.
  • Hallitus kertoo neuvotteluiden sisällöstä tarkemmin tiedotustilaisuudessa torstaina klo 10.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Säätytalolle tullessaan, että hallitus käy läpi sitä, millaisessa tilanteessa valmiuslain käyttö voisi tulla uudestaan kyseeseen. Hän kuitenkin painotti, että sellainen hetki ei ole vielä.

– En näe, että olisimme nyt sellaisessa tilanteessa. Nämä rajoitustoimet, joista pääkaupunkiseudulla on päätetty, ovat painavia. Uskoisin, että näillä toimilla päästään pitkälle ja saadaan tapausmääriä alas.

Marin muistutti kuitenkin jälleen, että koronatilanne voi heikentyä äkistikin ja siksi hallituksen on syytä varautua kaikkiin vaihtoehtoihin jo etukäteen.

Ylen tiedot: Hallitus käynyt läpi valmiuslain pykäliä

Koronatilanne maassa on pahentunut, ja Uudenmaan lisäksi Päijät-Häme on siirtynyt hankalimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Hallituksella on tällä hetkellä yhteinen näkemys siitä, että valmuslakia ei tarvita vielä. Jos muu ei auta, se on kuitenkin keinovalikoimassa.

Pykälät, joita saatettaisiin tarvita, on käyty varmuuden vuoksi jo läpi, jotta ne tarvittaessa saadaan nopeasti käyttöön. Hallitus kävi ne läpi neuvottelussaan.

Ylen tietojen mukaan listalla on samoja kohtia kuin keväällä. Niiden avulla voitaisiin järjestellä sairaanhoitoa, luopua hoitotakuusta, määrätä henkilökuntaa töihin ja esimerkiksi rajoittaa ihmisten liikkumista.

Hallitukselle laaditussa oikeudellisessa arviossa käydään läpi, mitä lain käyttöönotto edellyttäisi.

Ylelle kerrotaan, että muistiossa on kohta, jonka mukaan poikkeusoloihin ei voi siirtyä varmuuden vuoksi. Koska valmiuslaki puuttuu suomalaisten perusoikeuksiin, lain käytön pitää olla välttämätöntä ja oikeasuhtaista.

Normaalien lakien keinot, eli käytännössä tartuntatautilan mahdollisuudet, pitäisi käyttää ensin. Jos tartuntamäärä nousee hälyttävästi, valmiuslakiin saatetaan turvautua. Nykyiseen testaustapaan suhteutettuna Suomen tartuntaluku alkaa olla samaa luokkaa kuin keväällä, jolloin turvauduttiin valmiuslakiin.

Neuvotteluihin osallistunut HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi illalla Ylelle, että hän välitti hallitukselle vakavan viestin sairaaloiden kantokyvystä.

– Uudellamaalla tartunnat ja potilaiden määrä sairaalassa on kääntynyt merkittävän nousuun viime päivinä ja nyt on toimenpiteiden aika. Korostin myös sitä, että terveydenhuotlo pyörii täysillä, meillä on sairaala täynnä muita potilaita ja jos koronapotilaita tulee paljon, niin siitä tulee äkkiä ongelma.

"Kiihtymisvaiheen alueilla kiristämisen varaa"

Pääministeri kiitteli Säätytalolle saapuessaan pääkaupunkiseudun päätöksiä entistä tiukemmista koronatoimista, mutta sanoi, että osalla alueista on edelleen myös kiristämisen varaa.

– Kiihtymisvaiheen alueilla on kiristämisen varaa. Pitäisi katsoa näitä esimerkkejä, joita olemme nähneet. Jos ajoissa ei ryhdytä riittäviin toimiin, tauti voi johtaa leviämisvaiheeseen ja entistä kovempiin rajoitustoimiin.

Marinin mukaan esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnan rajoittaminen ei olisi kohtuuton toimi, mutta vähentäisi kontakteja merkittävästi.

– Kannustan ennakoiviin, riittävän voimakkaisiin toimiin.

Marin sanoi pitävänsä tämänhetkistä koronatilannetta Suomessa erittäin vakavana.

– Varmasti tämänkaltainen tilanne oltaisiin voitu välttää, jos aiemmin oltaisiin tehty enemmän, pääministeri sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että entistä useampi maakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen ja että Päijät-Häme on jo leviämisvaiheessa.

Kiuru sanoi, että valmiuslakiin tarttuminen voi olla ajankohtaista vasta, kun kaikki alueelliset toimet on tehty.

– Ensisijaiset keinot ovat niitä, joita juuri tällä hetkellä teemme. Alueellisesti pitää onnistua, Kiuru totesi.

Saarikko: "Elämme kriittisiä päiviä"

Keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi Säätytalolla, että kaikki on viime kädessä kiinni suomalaisten käyttätymisestä.

– Elämme kriittisiä päiviä. Ei riitä, että keskustelemme rajoitustoimista tai valmiuslaista. Kaikki ratkeaa suomalaisten käyttäytymisellä ja halulla noudattaa näitä rajoituksia ja tarttua kehotuksiin ja suosituksiin.

Saarikon mukaan rajoituksia on syytä tehdä "mieluummin määräaikaisesti enemmän kuin vähemmän."

Hänkin painotti, että valmiuslain käyttö on aivan viimesijainen keino ja sitä ennen voidaan edelleen tehdä muita toimenpiteitä.

Marin: Emme suunnittele maskipakkoa

Pääministeriltä kysyttiin, suunnitteleeko hallitus kovempia toimia, jotta ihmiset saataisiin noudattamaan koronaohjeita ja esimerkiksi käyttämään ahkerammin maskeja.

– Emme suunnittele maskipakkoa tai että esimerkiksi sakotettaisiin niitä, jotka maskia eivät käytä.

Marin totesi, että kansainväliset esimerkit tiukoista maskipakoista osoittavat, että ne eivät yksin tilannetta paranna. Hän korosti sosiaalisten kontaktien välttämistä ja koronasuositusten noudattamista.

Matkustusrajoitukset eivät tällä kertaa olleet neuvottelun asialistalla. Hallitus kuitenkin valmistelee parhaillaan uutta lainsäädäntöä rajaliikenteen terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

– Tämäkin on iso ja hankala asia. Itse haluaisin yksinkertaisen ja helpon mallin, joka perustuu testaamiseen.

Marinin mukaan rajaturvallisuudessa testaaminen tulee olemaan avainasemassa.

– Pikatestit rajoilla voisi olla se väline, Marin sanoi.

Pääministeri Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertovat neuvotteluiden sisällöstä tiedotustilaisuudessa huomenna torstaina klo 10.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan 26.11.2020.

Lue lisäksi:

.
.