1. yle.fi
  2. Uutiset

11-vuotiaan Juho Kemppaisen käsissä on syntynyt jo tuhat jätkänkynttilää myyntiin – katso, miten hän muotoilee puupölkkyä moottorisahalla

Yrittäjänä Juho Kemppainen voi tehdä töitä moottorisahalla, mutta hänen iässään se ei olisi mahdollista palkkatöissä.

Lapset ja nuoret
Juho Kemppainen katsoo, kun jätkänkynttilä palaa.
Katso videolta, miten jätkänkynttilä syntyy moottorisahalla Juho Kemppaisen käsissä.

Kuukauden päivät, ja tuhat jätkänkynttilää valmiina. Määrä olisi iso aikuisellekin, mutta hyrynsalmelainen tehtailija Juho Kemppainen on 11-vuotias. Moottorisahalla puupölkyistä valmistettavien kynttilöiden lisäksi Kemppaisen päiviin kuuluu alakoulun viidennen luokan suorittaminen.

Nuorukaisen suuri tavoite on ollut tehdä tuhat jätkänkynttilää myyntiin. Alun perin lokakuun loppupuolella alkaneessa urakassa oli tarkoitus valmistaa sata kynttilää, mutta nälkä kasvoi tehdessä.

– Tämä lähti paikallisen matkailuyrittäjän tarpeista. He tarvitsivat jätkänkynttilöitä, kun eivät olleet löytäneet hyvin palavia, Kemppainen kertoo.

Ensin Kemppainen teki tuotekehittelyä, ja nyt hän on valmistanut asiakkaan tilauksen mukaisia kynttilöitä. Ihan yksistään hän ei bisnestään pyöritä. Isä Teuvo Kemppainen on valvomassa työmaata, hakee puumateriaalin ja huolehtii, että työvälineet ovat kunnossa. Isosisko Taru Kemppainen vastaa markkinoinnista.

Juho Kemppainen poraa reikää jätkänkynttilään.
Juho Kemppainen poraa jätkänkynttilään reiän. Kuukauden sisään on valmistunut tuhat kynttilää.Antti Tauriainen / Yle

Tarpeeksi kuivan ja hyvin palavan jätkänkynttilän valmistukseen kuuluu monta työvaihetta.

– Haastavinta on puun kuivaaminen. Ensin vien ne kuivaushuoneeseen ja sitten mittaan kosteuden, että ovathan puut kuivia.

Paras työvaihe on Kemppaisesta sahaaminen. Jutun alussa olevalta videolta näet, miten jätkänkynttilä syntyy moottorisahalla Juho Kemppaisen käsissä.

Nuorten yrittäjäaktiivisuus kasvussa

Juho Kemppainen ei ole harvinaisuus haaveillessaan yrittäjyydestä jo hyvin nuorena.

Nuorten yrittäjyysaktiivisuus on ollut jo vuosia kasvussa. Suomessa on panostettu yrittäjäkasvatukseen, jolloin yhä useampi nuori pohtii yrittäjyyttä uravaihtoehtona, kertoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

– Tiedossa meillä ei ole nuorinta yrittäjää, mutta nuorimmat yrittäjät alakouluikäisiä. Esimerkiksi 4H-yrittäjänä voi toimia 13-vuotias.

Malinen kertoo, että nuoret toimivat monilla toimialoilla, mutta erilaisten palvelujen tuottaminen ja esimerkiksi digitalisaatioon liittyvät palvelut korostuvat nuorten yrittäjien keskuudessa.

Yrittäjyys on oikeastaan nuorelle ainut tapa myydä tuotteitaan, ja esimerkiksi Juho Kemppainen ei voisi valmistaa jätkänkynttilöitä palkkatyössä, koska hommaa pidettäisiin liian vaarallisena.

– Ei moottorisahahommat ole nuorelle sopiva palkkatyö, sanoo tarkastaja Niko Huru Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Huru perustelee kantansa lakiin nuorista työntekijöistä vedoten: siinä on määritelty, mitä töitä tietyssä iässä saa teettää. Esimerkiksi alle 16-vuotiaalla ei saa teettää vaarallisia töitä, johon kuuluu muun muassa moottorisahalla tehtävät työt.

Lapsi saa tienata kuten aikuinen

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varosesta on hienoa, että Juho Kemppainen on päässyt yrittäjäuran alkuun jo nuorena.

Lähtökohtaisesti kaikki voivat Suomessa tienata tekemällään työllä samalla tavalla, oli kyseessä aikuinen tai lapsi. Kaikki ovat ikään katsomatta myös velvollisia maksamaan veroja.

– Toki aina, kun alaikäisen tuloista on kysymys, pitää miettiä, onko se oikeasti lapsen itsensä hankkimaa tuloa vai onko kyse vanhempien tienestistä. Tätä tulee selvittää erityisesti, jos kyse on kovin nuoresta lapsesta.

Varonen kertoo, että tyypillisimmällään nuorten harjoittama yritystoiminta on pientä, ja tulot jäävät muutamaan tuhanteen euroon. Silloin myöskään ansiotuloista ei joudu maksamaan veroja.

Juho Kemppainen haluaa jatkaa uraansa yrittäjänä. Hänen unelma-ammattinsa olisi tehdä töitä koneiden parissa, ihan niin kuin isänsä.

– Traktorilla urakointi ja metsurin hommat, Kemppainen summaa.

Kohde jätkänkynttilöistä saataville tienesteille on jo olemassa. Kemppainen haluaisi ostaa säästöillään oman traktorin.

Juho Kemppainen ja palava jätkänkynttilä.
Antti Tauriainen / Yle

Juttuun lisätty 26.11. klo 12.46 lisätietoa laista, joka koskee nuoria työntekijöitä.

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi