Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden suurin terveysjätti jää syntymättä: Pihlajalinna ja Mehiläinen eivät neuvottele enää yhdistymisestä

Taustalla ovat kilpailuviranomaisten näkemykset terveyspalvelujen liiasta keskittymisestä Suomessa.

Pihlajalinna kertoo keskittyvänsä nyt täysin omaan liiketoimintaansa. Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Mehiläinen ja Pihlajalinna kertovat, että yrityskauppa on peruuntunut. Vaikka markkina-oikeus antaisi päätöksen, joka mahdollistaisi kaupan, yhtiöt eivät neuvottele enää yhdistymisestä.

Pihlajalinna kertoo keskittyvänsä nyt täysin omaan liiketoimintaansa.

Yhtiöt kertoivat jo maanantaina, että ostotarjous on päättynyt ja kauppa on peruuntunut toistaiseksi. Silloin jäi kuitenkin vähän takaportti auki, miten parhaillaan markkinaoikeudessa olevan kaupan käy.

Nyt Pihlajalinnan pörssitiedotteen sanamuodot ovat selvemmät:

– Vaikka markkinaoikeus antaisi päätöksen, joka olisi mahdollistanut Mehiläisen 20.11.2020 päättyneen ostotarjouksen hyväksymisen, ei yhtiöiden välinen yhdistysmisprosessi jatku, vaan se on nyt päättynyt, tiedotteessa sanotaan.

Pihlajalinna ei ole sitoutunut uusiin neuvotteluihin Mehiläisen kanssa.

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sanoo, että Pihlajalinna keskittyy nyt täysin omaan liiketoimintaansa ja näkee tulevaisuudessa paljon uusia hyviä mahdollisuuksia.

Koronatilanteesta huolimatta yhtiö kertoo pystyneensä nostamaan asemiaan.

– Digitaalisten palveluiden käyttöaste on noussut merkittävästi, ja olemme vahvistaneet markkina-asemaamme sekä työterveyshuollossa, vakuutusyhtiöyhteistyössä että kuluttajamarkkinassa, Wirén sanoo.

Jätin piti suunnata ulkomaille

Terveysjätti Mehiläinen kertoi vuosi sitten, että se on ostamassa Pihlajalinnan. Rakenteilla oli Pohjoismaiden suurin terveysjätti, jonka oli tarkoitus suunnata ulkomaille.

Uuden yhtiön liikevaihdoksi arvioitiin vuosi sitten noin 1,4 miljardia euroa. Työntekijöitä jätillä olisi ollut 25 000.

Helsingin pörssin päälistalle vuonna 2015 listautuneen Pihlajalinnan liikevaihto vuonna 2019 oli 518,6 miljoonaa euroa. Pihlajalinnalla on lähes 6 000 työntekijää ja noin 1 200 ammatinharjoittajaa yli 210 toimipisteessä ympäri Suomen.

Mehiläisellä on vuosittain Suomessa noin 1,3 miljoonaa asukasta. Sen liikevaihto viime vuonna oli 1064,1 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on yli 21 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa yli 500 toimipisteessä.

Peruuntumisen taustalla on kilpailuviranomaisten näkemys siitä, että kahden näin ison yrityksen yhdistymisessä on riskejä keskittymisestä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV esitti syyskuussa Suomen markkinaoikeudelle Mehiläisen ja Pihlajalinnan välisen yrityskaupan kieltämistä.

KKV:n mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua terveyspalvelumarkkinoilla, koska kaupan jälkeen jäisi vain kaksi valtakunnallista terveyspalveluyritystä. Nykyisellään Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo hallitsevat Suomen terveyspalvelumarkkinoita.

Yrityskauppavalvontaan liittyvää hyväksyntää koskeva asia on edelleen vireillä markkinaoikeudessa. Käsittelyn pitäisi ratketa tämän vuoden lopussa.

Lue lisää:

.
.