1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositio ottaisi valmiuslain käyttöön viimeisenä keinona: Jos terveydenhuollon kantokyky pienessäkään vaarassa, poikkeusolot voimaan

Helsingin pormestarin ja hallituksen sapelinkalistelu jakaa mielipiteitä.

valmiuslaki
Jussi Halla-aho, Sari Essayah ja Petteri Orpo.
Oppositiojohtajat haluavat tulla kuulluksi, jos hallitus päättää siirtyä valmiuslakeihin. Kuvassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sarri Essayah ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Mikko Huisko, Jarno Kuusinen / AOP, Mikko Ahmajärvi / Yle

Oppositiojohtajilta meni keskiviikkona kieli keskelle suuta, kun heiltä kysyttiin, pitäisikö Suomessa ottaa valmiuslaki käyttöön koronatilanteen pahenemisen takia.

Hallitus aloitti illansuussa Säätytalolla neuvottelut, joissa pohditaan, missä tilanteessa valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korostaa, että Suomea johdetaan hallituksesta, jonka on myös tehtävä päätökset.

– Hallitus on se taho Suomessa, jolla on käytettävissään resurssit oikean tilannearvion tekemiseen ja oikeiden toimien arvioimiseen, oppositiolla ei sellaisia resursseja ole.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo aiempaan tapaan, että valmiuslain käyttöönotto on viimeinen keino, mutta se pitää ehdottomasti olla keinovalikomassa, jos tilanne äityy pahaksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että valmiuslaki voidaan ottaa osittain käyttöön: tärkeimpänä terveydenhuoltoa koskevat pykälät.

– Terveydenhuollon kantokyky on se, jota nyt seurataan, ja jos on pienintäkään vaaraa, että poikkeusolot tarvitsee julistaa voimaan ja ottaa valmiuslaki käyttöön, tietenkin siihen suuntaan voidaan mennä, Essayah sanoo.

Kiurun ja Vapaavuoren kiista jakaa kannat

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viikonloppuna, että jos koronapandemiaa ei saada alueilla hallintaan, valmiuslaki saatetaan ottaa uudelleen käyttöön.

Hallituksen useat ministerit patistelivat viime viikon lopulla aluepäättäjiä julkisuudessa, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on tehtävä koronarajoituksia nykyistä nopeammin ja enemmän tilanteen pahenemisen takia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kritisoi viimeksi Ylen aamun haastattelussa keskiviikkona hallituksen toimia. Hän moitti, että todellista keskusteluyhteyttä hallituksen kanssa ei ole.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kutsui alueiden edustajat tiistaiksi pikaisella aikataululla neuvonpitoon, johon Vapaavuori jätti menemättä.

Vapaavuoren puoluetoveri, kokoomuksen Orpo sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää keskustelua.

– Helsinki, Vantaa ja Espoo, joissa tämä virus on jyllännyt, ovat tehneet hyvää työtä keväästä lähtien ja kantaneet vastuuta eturintamassa. Minusta hallituksen pitäisi antaa arvoa tälle.

Halla-aho sanoo, että Kiuru ja hallitus ovat herkkiä itseensä kohdistuvalle kritiikille, ja pyrkivät kaikin keinoin välttämään virheitä, joista sitä voitaisiin kritisoida.

Hänen mukaansa hallitukselle kuuluvaa vastuuta on pyritty työntämään alueellisille päätöksentekijöille, eli tässä tapauksessa Helsingin kaupungille. Halla-aho kuitenkin sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole kritisoida kumpaakaan osapuolta.

Essayah pitää tärkeänä, että poliittinen johto sekä kaupungeissa että ministeriöissä viestii samansuuntaisesti ja osoittaa yksituumaisuutta.

– Olemme veitsen terällä epidemian kanssa. Nyt on tärkeää, että osoitamme tekevämme työtä yhdessä ja pystymme säilyttämään Suomen turvallisena paikkana olla ja elää epidemian keskellä, Essayah puhuu.

Oppositio odottaa kutsua hallitukselta

Oppositiopuolueet odottavat, että kaikkia eduskuntapuolueita kuullaan kevään tapaan, jos hallitus ottaa valmiuslain käyttöön koronaviruksen hillitsemiseksi.

– Olisi asiallista, että merkittävistä ja poikkeuksellista ratkaisuista informoidaan kaikkia eduskuntapuolueita hyvissä ajoin, Halla-aho sanoo.

Orpo korostaa, että koronavirus on suomalaisten yhteinen vihollinen, eikä taudin vastaisessa taistelussa voi olla hallituksen opposition välistä vastakkainasettelua.

Asiasta voi keskustella torstaihin kello 23 saakka.

Hallitus neuvottelee koronatilanteessa ja valmiuslain käytön edellytyksistä – Marin: "En näe, että olisimme nyt sellaisessa tilanteessa", Yle seuraa

Lue seuraavaksi