1. yle.fi
  2. Uutiset

Jupiter ja Saturnus joulun aikaan harvinaisen lähekkäin taivaalla – ilmiö oli näin selvästi näkyvissä viimeksi keskiajalla

Planeettojen kohtaaminen näkyy meillä sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan.

taivaankappaleet
Jupiter
Jättiläisplaneetta Jupiter kohtaa Saturnuksen talvisella taivaalla.imago/McPHOTO/ All Over Press

Aurinkokuntamme kaksi suurinta planeettaa, Jupiter ja Saturnus, ovat joulukuun 21. päivänä taivaalla hyvin lähellä tosiaan. Viimeksi ilmiö oli näin selkeästi nähtävissä vuonna 1226.

Vastaava lähikohtaaminen sattui myös noin 400 vuotta sitten. Vuonna 1623 tähtitieteen isäksi kutsuttu Galileo Galilei oli vielä elossa, William Shakespearen kuolemasta oli seitsemän vuotta ja Euroopassa käytiin kolmikymmenvuotista sotaa. Tätä kohtaamista ei silti Galileikaan varmasti nähnyt, sillä planeetat olivat lähellä Aurinkoa ja hyvin vaikeasti havaittavissa.

Planeetat tietenkin vain näyttävät olevan lähekkäin, sillä oikeasti Jupiterin etäisyys Auringosta on keskimäärin 779 miljoonaa kilometriä ja Saturnus sijaitsee vielä valtavan paljon kauempana 1,4 miljardin kilometrin päässä.

Kohtaamisessa on siis pohjimmiltaan kyse siitä, että Jupiter saavuttaa taivaalla keskustähteämme paljon hitaammin kiertävän Saturnuksen ja ohittaa sen.

Planeetat ovat lähentyneet taivaalla toisiaan jo kuukausia, mutta paras katseluaika sijoittuu 16. joulukuuta alkavaan ajanjaksoon huipentuen joulun alle.

Näkyy parhaiten Oulun eteläpuolella

Tähtitaivaan tarkkailija näkee planeetat aivan lähekkäin, melkeinpä yhtenä valopisteenä. Kiikarilla ja kaukoputkella planeetat erottuvat kuitenkin selvästi.

Monille on luvassa unohtumaton elämys, kun samaan aikaan havaintolaitteen näkökentässä voivat olla Saturnuksen renkaat ja jättiläisplaneetta Jupiterin lisäksi neljä sen suurinta kuuta: Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto.

Suomessa taivaallisen näytelmän voi nähdä parhaiten Oulun eteläpuolella alkuillasta, noin kello 16:n aikaan. Auringon laskettua Etelä-Suomessa kello 15:n aikoihin kannattaa siis tähyillä taivaalle paikassa, josta tarjoutuu hyvä näkyvyys etelälounaan suuntaan.

Planeetat ovat hyvin matalalla horisontissa ja jäävät helposti rakennusten ja puiden taakse.

Jättiläisplaneettojen läheisyys sattuu nyt samalla talvipäivän seisaukseen ja joulun aikaan.

Aika ajoin joulun tienoilla muistellaan Raamatun kertomusta Beetlehemin tähdestä. Yksi Jupiterin ja Saturnuksen kohtaamisista osui vuoteen 7 ennen ajanlaskumme alkua ja näin se olisi yksi ehdokas kirkkaaksi "joulun tähdeksi".

Lue seuraavaksi