Hyppää sisältöön

Skotlanti teki tasa-arvon historiaa: tarjoaa jatkossa tytöille ja naisille ilmaiset kuukautissuojat maailman ensimmäisenä maana

Uuden lain toivotaan vähentävän kuukautisköyhyyttä ja poistavan kuukautisiin liittyvää häpeää.

Mielenosoittajat vastustivat tamponiveroa Lontoossa toukokuussa 2016. Kuva: Peter Maclaine / AOP

Skotlanti on päättänyt tarjota kaikille tarvitseville ilmaiset kuukautissuojat. Esimerkiksi tamponeja ja siteitä jaetaan jatkossa ilmaiseksi julkisten rakennusten wc-tiloissa.

Parlamentti äänesti niin kutsutun "kuukautissuojalakialoitteen" puolesta tiistai-iltana. Päätös oli täysin yksimielinen: äänet jakautuivat 121–0.

Päätöksen myötä Skotlannista tulee lakialoitteen kampanjoijien mukaan maailman ensimmäinen maa, joka tarjoaa kuukautissuojat ilmaiseksi.

– Me kaikki olemme sitä mieltä, ettei kenenkään tarvitse murehtia siitä, mistä he seuraavaksi saavat tamponeja tai kestokuukautissuojia, lakialoitteen esitellyt Skotlannin parlamentin jäsen Monica Lennon sanoi AFP:n mukaan.

Lennon on kampanjoinut kuukautisköyhyyttä vastaan jo vuodesta 2016.

– Skotlanti ei ole viimeinen maa, joka sysää kuukautisköyhyyden historiaan, mutta meillä on mahdollisuus olla ensimmäisiä, Lennon jatkoi.

Suojat voivat käydä kukkarolle

Jo nyt kuukautissuojat ovat Skotlannissa ilmaisia oppilaille ja opiskelijoille. Tiistaina hyväksytty laki kuitenkin velvoittaa päättäjät varmistamaan, että kaikilla maassa on mahdollisuus saada tuotteet ilmaiseksi.

Lennon painotti, että jatkossa kouluissa pitää panostaa myös koulutukseen, jotta esimerkiksi kuukautisiin liittyvä häpeä, nolostelu ja salailu saadaan kitkettyä pois.

Skotlannin paikallishallinnosta ja yhteisöistä vastaava ministeri Aileen Campbell on kommentoinut, että laki lähettää "tärkeän viestin siitä, millainen maa Skotlanti haluaa olla".

Joissain perheissä kuukautissuojien ostaminen tekee ison loven budjettiin. Ilman kunnollisia suojia tytöt saattavat jäädä pois koulusta tai käyttävät kuukautistensa aikana esimerkiksi rättejä, jotka lisäävät muun muassa tulehdusriskejä.

Esimerkiksi Suomessa kymmenen siteen paketti voi maksaa noin kaksi euroa. (siirryt toiseen palveluun) Sidettä suositellaan vaihdettavaksi vähintään 4–8 tunnin välein (siirryt toiseen palveluun). Näin käytettynä yksi paketti siteitä voi siis riittää keskimäärin 1-3 päiväksi. Kuukautiset kestävät keskimäärin viisi päivää. (siirryt toiseen palveluun)

The Independent -lehti (siirryt toiseen palveluun) on puolestaan laskenut, että keskivertonainen kuluttaa elinikänsä aikana 4 800 puntaa eli lähes 5 700 euroa hygieniatuotteisiin.

"Kenenkään ei tarvitse piilottaa tamponia hihaansa"

Campbellin mukaan yhdenkään naisen ei tarvitse kokea nöyryytystä kuukautissuojien suhteen.

Uuden lain myötä syntyy "Skotlanti, jossa kenenkään ei tarvitse piilottaa tamponia hihaansa", Campbell luonnehtii AFP:n mukaan.

Myös Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on kertonut Twitterissä olevansa laista ylpeä ja pitävänsä sitä tärkeänä tyttöjen ja naisten kannalta.

Kuukautissuojien hinnat ja verotus ovat puhuttaneet viime vuosina aika ajoin. Esimerkiksi Suomessa kuukautissuojien arvonlisävero on 24 prosenttia, kun esimerkiksi apteekissa myytävissä terveystuotteissa on yleensä 10 prosentin verolappu.

Lue lisää: