Hyppää sisältöön

Perutaanko joulukuun teatterinäytökset? Hämeenlinnassa odotetaan rauhassa pandemiaryhmän linjauksia

Kevään tuotantoja on suunniteltu siten, että näytöksiä voidaan viedä läpi myös rajoitetulla katsomokapasiteetilla.

Koronavirus on vaikuttanut myös Hämeenlinnan teatterin toimintaan. Keväällä teatteri joutui perumaan ohjelmistonsa ja aloittamaan yt-neuvottelut.

Hämeenlinnan teatteri odottaa, mitä maakunnan pandemiatyöryhmä ja kaupungin valmiusjohtoryhmä linjaavat loppuvuoden yleisötapahtumien rajoituksista.

Kanta-Hämeen koronanyrkki on mahdollisesti antamassa torstaina suosituksen, jonka mukaan yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin 20 henkilöön joulukuun loppuun saakka.

– Sitten täytyy tietenkin toimia sen mukaisesti, mitä viranomaiset ja asiantuntijat päättävät. Teatteri seuraa niitä päätöksiä ja ohjeistuksia, kertoo Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen.

– Jos osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön, kyllä se käytännössä tarkoittaa, että meidän on sillä väkimäärällä mahdotonta esitystoimintaa harjoittaa. Eli joulukuun esitykset joudutaan perumaan.

Vielä tällä hetkellä Hämeenlinnan teatterin suunnitelmissa on viedä joulukuun ohjelmisto suunnitellusti läpi. Viirun joulu -näytelmän ensi-ilta on Hämeenlinnan teatterissa torstaina. Esitysten olisi tarkoitus jatkua 20. joulukuuta saakka.

Kevään tuotantoja on suunniteltu koronavirus huomioiden

Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen kertoo, että kevään tuotantoja on suunniteltu yhä uutta toimintasuunnitelmaa hyödyntäen.

– Monipuolistamme ja lisäämme tuotantoja edelleen. Olemme kuitenkin huomioineet, että koronapandemia tulee vaikuttamaan vähintäänkin kevääseen.

Ruohosen mukaan erityisesti tuotantojen kulurakenne on suunniteltu sellaiseksi, että näytöksiä voidaan viedä läpi myös rajoitetulla katsomokapasiteetilla.

Kulttuurialalla suunnitelmia tehdään "täydellisessä sumussa"

Ruohosen mukaan kulttuurialoilla ja muillakin toimialoilla tulevan suunnitteleminen sisältää kuitenkin ison taloudellisen riskin.

– Tällä hetkellä suunnitelmia tehdään täydellisessä sumussa eli oikeastaan huomisestakaan ei kukaan meistä tiedä mitään. On selvää, että siellä on isoja riskejä olemassa.

Ruohonen kiittelee Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurialan tukemista tänä vuonna. Hämeenlinnan teatteri sai tänä vuonna avustusta 80 000 euroa.

– Totta kai toivon ja osittain uskon, että tukeminen jatkuu myöskin keväällä. Ja sitä kautta tulisi myös teattereille taloudellista helpotusta.

Lue lisää:

Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut