1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronavirusseulonta

Maahanmuuttajat saivat oman koronakioskin Hervantaan – asiakkaiden mukaan lähti heti ensimmäisenä päivänä darinkielisiä ohjeita

Koronakioskissa saa neuvontaa ja testausta monella kielellä, ilman ajanvarausta.

Sairaanhoitajat Terhi Vähätalo ja Outi Keränen toimivat työparina. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Tervetuloa! Onko teillä hengitystieoireita?

Sairaanhoitaja Terhi Vähätalo huikkaa koronakioskin oviaukosta jonoon. Jono on tarkemmin sanottuna kaksi henkilöä.

Uusi koronakioski sijaitsee Hervannan terveyskeskuksen takaovella, lukitun oven takana. Kioski on tarkoitettu maahanmuuttajille ja henkilöille, joilla on puutteellinen kielitaito.

Ilman kielitaitoa on vaikea varata aikaa koronatestiin Omaolon (siirryt toiseen palveluun) kautta tai puhelimella. Siksi tähän koronakioskiin pääsee jonottamalla, ilman ajanvarausta.

– On paljon monikielisiä, jotka eivät ymmärrä suomea tai pärjää puhelimessa englannillakaan. Sen vuoksi on erittäin tärkeätä, että on tällainen matalan kynnyksen paikka, kertoo Terhi Vähätalo.

Uuden koronakioskin ensimmäiset käynnit hoituivat suomen kielellä. Asiakkaiden mukaan lähti muutamia darinkielisiä kirjallisia ohjeita.

Ensimmäisten reilun parin tunnin aikana koronakioskissa kävi kymmenkunta asiakasta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vähätalo ja sairaanhoitaja Outi Keränen toimivat työparina. He kysyvät asiakkailta tietoja, ottavat testin ja antavat jatko-ohjeet. Tarkoituksen on ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Hervannassa on todettu viime aikoina useita koronatartuntoja.

– Kotikaranteeniohjeet ovat tärkeitä, jotta asiakkaat eivät lähtisi julkisiin paikkoihin ja levittämään koronaa eteenpäin, sanoo Terhi Vähätalo.

Sairaanhoitajat antavat myös toimintaohjeet siltä varalta, jos testitulos on positiivinen.

Yhteisen kielen puuttuminen ei haittaa, sillä sairaanhoitajat voivat ottaa puhelimella yhteyden tulkkikeskuksen tulkkiin. Kielivalikoimaan kuuluu kymmeniä kieliä.

Maahanmuuttajien koronakioski on avoinna maanantaista torstaihin klo 8–15 ja perjantaisin klo 8–14.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: rokotustahti hidastuu heinäkuussa, maskisuositus edelleen voimassa