Hyppää sisältöön

Laki epäeettisten yritysten rangaistuksista jäi niukasti maalista Sveitsin kansanäänestyksessä.

Laki olisi tuonut sveitsiläisyritykset vastuuseen väärinkäytöksistä, vaikka ne olisivat tapahtuneet Sveitsin ulkopuolella.

Yritysvastuun lisäämistä kannattava juliste Aargaussa 18. marraskuuta. Kuva: Manuel Geisser / AOP

Sveitsissä on järjestetty tänään sunnuntaina kansanäänestys siitä, ovatko maassa päämajaansa pitävät monikansalliset yritykset oikeudellisessa vastuussa mahdollisista väärinkäytöksistä muualla maailmassa.

Nykylainsäädännön mukaan monikansalliset yritykset ovat Sveitsissä oikeudellisessa vastuussa vain kotimaassa tapahtuneista väärinkäytöksistä.

Lakiesitys sai taakseen äänestäjien enemmistön, 50,7 prosenttia.

Sitä ei kuitenkaan hyväksytty, koska kansanäänestyksessä myös enemmistön maan 23 kantonista olisi pitänyt äänestää sen puolesta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Varsinkin saksankielisissä kantoneissa laki ei saanut enemmistöä, kertoo Neue Zürcher Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

Kansalaisjärjestöt tukivat, suuryritykset vastustivat

Kansanäänestys sai Sveitsissä suurta huomiota. Se sai alkunsa 130 kansalaisjärjestön aloitteesta, ja sitä tukivat ammattiliitot, kirkko ja useat poliittisen puolueet.

Ne olivat kampanjoineet lakimuutokset puolesta esimerkiksi levittämällä julisteita, joissa kerrotaan sveitsiläisen kaivosyhtiön Glencoren saastuttaneen Perun maaseutuyhteisöjä lyijyllä ja muilla raskasmetalleilla.

Kansalaisjärjestöt ovat myös kertoneet, että maatalouskemikaaleja valmistava Syngenta myy kehitysmaissa torjunta-aineita, jotka on Sveitsissä määritelty liian vaarallisiksi.

Sveitsissä pitää päämajaansa 29 000 monikansallista yritystä. Ne työllistävät yli neljänneksen Sveitsin työssäkäyvästä väestöstä.

Sveitsin elinkeinoelämän edustajat vastustivat lakiehdotusta. Niiden mukaan se vaikeuttaisi myös vastuullisesti toimivien yritysten toimintaa.

– Koko taloutemme maine on kärsinyt tästä, vaikka sveitsiläisyritykset toimivat varsin vastuullisesti, elinkeinoelämän etujärjestön EconomieSuissen edustaja Vincent Simon sanoi.

Erityisen huolissaan elinkeinoelämän oli lakiehdotuksen kohdasta, jonka mukaan sveitsiläisyritykset olisivat vastuussa myös niiden eri maissa toimivien alihankkijoiden väärinkäytöksistä.

Sveitsiläisen jättiyrityksen Nestlen toimitusjohtaja Paul Bulcke kertoi yleisradioyhtiö RTL:n haastattelussa pelkäävänsä, että uuden lain myötä yritykset katsottaisiin syyllisiksi, kunnes toisin todistetaan.

Sveitsin kelloteollisuutta edustavan Swiss Watch Industry Federationin toiminnanjohtaja Jean-Daniel Pasche puolestaan sanoi uskovansa, että myös eettisesti toimivien sveitsiläisyritysten maine kärsisi lakimuutoksen myötä.

Hallitus vastusti lakimuutosta, uskoo vapaaehtoisuuden nimiin

Lakimuutoksen vastustajiin lukeutuivat myös Sveitsin liittohallitus sekä maan parlamentti.

Ne olivat samoilla linjoilla maan elinkeinoelämän kanssa ja uskovat, että lakimuutos vahingoittaisi kaikkia maan yrityksiä, joilla on toimintaa ulkomailla.

Parlamentti on tehnyt vastaehdotuksen, jonka on määrä astua voimaan, mikäli lakimuutos ei saa tarvittavaa tukea kansanäänestyksessä.

Parlamentin ehdotuksessa monikansalliset sveitsiläisyritykset ovat velvoitettuja raportoimaan ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, toimintansa vaikutuksesta ympäristöön sekä mahdollisesta korruptiosta.

Ne eivät kuitenkaan olisi oikeudellisessa vastuussa rikkomuksistaan.

Tämä ei kansalaisjärjestöille riitä.

– On harhakuvitelma, että yritykset tekevät kaiken tämän itsenäisesti. On olemassa vastuullisia yrityksiä, jotka kunnioittavat ihmisoikeuksia, mutta häikäilemättömät yritykset eivät muuta, Responsible Business -hankkeen tiedottaja Chantal Peyer sanoi.

.
.