1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin satamissa käytetään alkometrejä, joissa samaan kuppiin puhaltaa lähietäisyydeltä kymmeniä ihmisiä

Rajavartiolaitos puhalluttaa joka päivä autoilijoita kuppimalliseen alkometriin, jonka hygienia korona-aikana huolettaa.

alkometrit
Poliisi valvoo liikennettä.
Kuppimallinen alkometri. Arkistokuva.Tiina Jutila / Yle

Kuljettajien puhallutusoperaatio Helsingin Länsisatamassa ihmetytti Maksim Šumovia, joka palasi maanantain vastaisena yönä Tallinnasta. Hänen mukaansa kaikki Tallinkin laivasta poistuneet kuljettajat joutuivat puhaltamaan kuppimalliseen alkometriin, jonka kuppi ei ollut kertakäyttöinen.

– Siellä oli pitkä jono, viitisenkymmentä autoa ja kaikki kuljettajat puhalsivat samaan laitteeseen. Ilma, jonka puhalsi alkometriin, kiersi takaisin kasvoilleni. Minä hämmennyin, mutta oli pakko puhaltaa. Valitin asiasta työntekijälle, joka tarkisti autoni paperit ja sanoin, että koronavirustilanteessa tällaista ei pitäisi tapahtua. Hän oli samaa mieltä, mutta puhallutukset jatkuivat.

Kyseinen puhallutusoperaatio oli Suomenlahden merivartioston järjestämä. Sieltä vahvistetaan, että puhallutuksissa käytetään kuppimallista alkometriä, jonka suuosa ei ole kertakäyttöinen.

– Meillä on yleisesti käytössä Intoximeter-alkometri, eli sama, mitä myös poliisi käyttää. Siinä ei ole pilliä, vaan se on kuppiin puhallettava, sanoo Suomenlahden merivartioston Sataman rajatarkastusyksikön päällikkö Joona Castrén.

alkometri uusi
Kuppimallisen alkometrin kuppiosaa ei vaihdeta jokaisen puhalluksen jälkeen.Jani Saikko / Yle

Kyseinen malli on Castrénin mukaan tietyllä tapaa hygienisempi kuin se, jossa käytetään kertakäyttöpillejä, koska kuljettajan huulet eivät kosketa kuppia. Laitteeseen täytyy kuitenkin puhaltaa noin viiden senttimetrin etäisyydeltä, jotta se saisi mitattua puhallusilman oikein. Yhteen kuppiin saattaa puhaltaa jopa 50 ihmistä, ennen kuin se vaihdetaan.

Tällä hetkellä puhallusoperaatiot ovat jokapäiväisiä ainakin Helsingin satamissa. Vastaavaa alkometriä käytetään mahdollisesti myös muun rajavalvonnan yhteydessä.

Maksim Šumovin mielestä kuppimallisen alkometrin suurimpana ongelmana on ilma, joka kiertää alkometristä takaisin puhaltajan kasvoille.

– Ennen minua oli useampi ihminen puhaltanut laitteeseen. Jos Rajavartiolaitos on sitä mieltä, ettei siihen liity minkäänlaista tartunnan vaaraa, niin hyvä on. Tämä kuitenkin ihmetyttää minua, sillä samaan aikaan meille suositellaan maskien käyttöä.

Myös Tulli on satunnaisissa tarkastuksissaan käyttänyt kuppimallista alkometriä pilliin puhallettavan rinnalla. Tullin valvontapäällikkö Kari Marjamäki ilmoitti Ylen yhteydenoton jälkeen, että Tulli aikoo siirtyä kertakäyttöisiin pilleihin.

– Tähän saakka ei ole ollut kirjallista ohjetta siitä, ettei saisi käyttää kuppipuhaltimia. Koronan takia olimme kuitenkin jo aiemmin tilanneet 10 uutta alkometriä, joissa on kertakäyttöpillit. Nyt kun tämä asia tuli ilmi, niin annamme ohjeistuksen, että koronatilanteen vuoksi kuppimallista alkometriä ei saa enää käyttää ollenkaan.

Voit keskustella aiheesta 26.11. klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi