1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Marin ja Kiuru kertovat koronaneuvotteluiden tuloksista, ulkomaalaistaustaisilla lapsilla kantaväestöä enemmän ongelmia, virtuaalimatkailun suosio kasvussa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 25. marraskuuta 2020 Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 25. marraskuuta 2020 Helsingissä.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sanna Marin ja Krista Kiuru kertovat hallituksen koronaneuvotteluista, mukana myös STM:n koronakatsaus – katso suorana kello 9.40

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertovat tänään hallituksen eilisten koronaneuvotteluiden tuloksista. Ennakkotietojen mukaan neuvotteluissa käytiin läpi oikeudellisia arvioita valmiuslain käytön edellytyksistä. Tiedotustilaisuudessa kuullaan myös sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsaus. Ylen aamu seuraa aihetta kello 9.40 alkaen. Tiedotustilaisuus alkaa kello 10, ja se kuullaan myös Radio Suomessa.

Tutkimus: Ulkomaalaistaustaisilla lapsilla heikommat arvosanat, enemmän mielenterveysongelmia ja huostaanottoja

Aukinainen koulureppu roikkuu tuolilla ala-asteen luokatilassa.
Ulkomaalaistaustaisilla lapsilla merkittäviä eroja koulumenestyksessä, enemmän mielenterveysongelmia ja huostaanottoja.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla oli THL:n tutkimuksessa merkittäviä eroja koulumenestyksessä, mielenterveysongelmissa ja kodin ulkopuolisissa sijoituksissa verrattuna kantaväestöön kuuluvien vanhempien lapsiin. Laaja seurantatutkimus paljasti myös, että lapsiköyhyys oli yleisempää perheissä, joissa jompikumpi tai molemmat vanhemmista ovat syntyneet ulkomailla. Tutkijan mukaan tärkeintä olisi ehkäistä lapsiköyhyyttä, koska taloudellisella niukkuudella on pitkäkantoiset vaikutukset lapsen elämään.

Amerikkalaisista enemmistö juhlii kiitospäivää oman perheen kesken

Amerikkalaisia ihmisiä Chicagon O'Haren lentokentällä.
Amerikkalaisia ollaan kehotettu viettämään kiitospäivää kotona, perheen kesken. Tannen Maury / AOP

Yhdysvalloissa on kuluneen viikon aikana todettu ennätysmäiset 1,2 miljoonaa uutta koronatartuntaa, joten terveysviranomaiset ovat suosittaneet amerikkalaisia juhlimaan tänään kiitospäivää kotona, oman perheen kesken. Kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä amerikkalaisesta aikoo noudattaa suositusta, mutta suhtautumisessa on puoluepoliittisia eroja. Tiukimmin suositusta noudattavat demokraatit.

Suomalainen joulu saa japanilaisen ostamaan virtuaalimatkan – parisataa etäturistia kaataa kuusen ja saunoo Saimaalla

japanilaisten virtuaalijoulumatkan matkanjohtaja Yukie Tonuma
Virtuaalimatkat järjestää Eco Conscious Japan matkanjohtajanaan yrittäjä Yukie Tonuma.Kati Rantala / Yle

Kansainvälinen matkailu on koronan takia pysähdyksissä, mutta virtuaalimatkailun suosio on kasvussa. Joulun alla Savonlinnan seudulle saapuu pari sataa japanilaista virtuaalimatkailijaa. Kaksi tuntia kestävä matka toteutetaan livevideoyhteyden, 360-videoiden ja valokuvien avulla. Matkan sisältö koostuu kahdesta päivästä ja yhdestä yöstä Saimaalla.

Aamulla sataa vettä ja lunta

Torstai-iltapäivän sää.
Joonas Koskela / Yle

Etelä-Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa on satanut yöllä lunta, ja keli on muuttunut paikoin jopa erittäin huonoksi. Lunta kertynee jopa 10–20 senttiä.

Aamulla etelässä ja idässä sataa vettä. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa sataa puolestaan lunta. Torstain kuluessa matalapaine siirtyy itään, mutta päivällä tulee lumi- ja räntäsateita Pohjoisessa ja maan keskiosien pohjoisosissa. Lännestä virtaa kuivaa ilmaa ja sää on osassa maata aurinkoinen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi