Hyppää sisältöön

Helsingin apulaispormestari hämmästelee johtavien ministerien ja pääkaupunkiseudun välistä nokittelua – "Voimavarat viruksen nujertamiseen"

Apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) mielestä pitäisi miettiä, miten kevään virheitä vältettäisiin. Esimerkiksi asunnottomien päiväkeskukset olisi pidettävä auki, vaikka tiloja suljetaan.

Apulaispormestari Sanna Vesikansan mielestä voimavarat pitäisi suunnata kinastelun sijaan koronan torjuntaan. Kuva: Lukas Rusk / Yle

Koronaepidemian voimistuessa maan hallituksen ja pääkaupunkiseudun kaupunkien johdon välit näyttävät kiristyneen. Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) kertoo hämmästelevänsä valtiovallan ja kaupunkien välillä äitynyttä nokittelua.

Vesikansan mielestä kenelläkään ei tässä tilanteessa pitäisi olla aikaa sanasotaan.

– Olisi tärkeää suunnata kaikki voimavarat viruksen nujertamiseen, Vesikansa sanoo.

Tautitilanne on koko epidemian ajan ollut synkin Helsingissä.

Valtiovallan ja pääkaupungin välinen kiivas nokittelu voi antaa ihmisille sekavan kuvan tautitilanteesta ja aiheuttaa epävarmuutta, onko tilanne hallinnassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat kilvan patistelleet pääkaupunkiseutua tiukempiin toimiin viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kiuru kiirehti tiistaiaamuksi etänä pidetyn kokoukseen, johon oli kutsuttu sata Uudenmaan kuntien, terveydenhuollon ja valtiovallan vaikuttajaa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) jätti kokouksen väliin.

Vapaavuoren mukaan on käynyt täysin selväksi, että sosiaali- ja terveysministeriö ei halua keskustella isojen kaupunkien kanssa tilanteesta vaan keskustelua on käyty sairaanhoitopiirien kautta.

Vapaavuori purki pettymystään valtuutetuille

Vapaavuori purki avoimesti pettymystään myös keskiviikkoiltana tietoiskussaan kaupunginvaltuutetuille. Vapaavuoren mukaan on harmillista, jos hallituksella on eri tilannekuva kuin pääkaupunkiseudulla.

– Ministeriö kantaa vastuun siitä kenen kanssa keskustelee.

Pääkaupunkiseudulla aiotaan kuitenkin nyt ottaa kerralla käyttöön koko hallituksen hybridistrategiassa määritellyt keinot sen puitteissa, miten niitä voi kuntien toimivaltuuksilla toteuttaa.

Päätökset on määrä tehdä huomenna torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä.

Synkimmille alueille monikieliset koronaneuvojat

Myös Vesikansan mukaan pääkaupunkiseudulla on otettu rajoitustoimet ripeästi käyttöön. Hänen mukaansa uusimmat koronatoimet näkyvät jatkossa entistä enemmän myös katukuvassa. Helsingissä aloittavat marraskuun aikana liikkuvat monikieliset koronaneuvojat.

Koronaneuvojat liikkuvat esimerkiksi kauppakeskuksissa, kirjastoissa, lähiöasemilla, nuorisotaloilla ja oppilaitoksissa.

– Alkuvaiheessa jalkaudutaan alueille, joissa koronatartuntoja on esiintynyt eniten.

Koronaneuvojat jakavat tietoa ja neuvoja koronasta ja ohjaavat tarvittaessa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Neuvontaa annetaan usealla eri kielellä.

Vastaavaa toimintaa on tehty onnistuneesti Norjassa ja Ruotsissa. Kyseessä on vuoden loppuun asti kestävä kokeilu.

Vesikansan mukaan nyt pitäisi miettiä myös sitä, että miten keväällä tehtyjä virheitä voitaisiin välttää. Vesikansa muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla on valtaosa koko Suomen asunnottomista.

– Asunnottomien päiväkeskukset olisi pidettävä auki, vaikka julkisia tiloja laajasti jouduttaisiinkin sulkemaan.

Testiin pääsyä vauhditetaan

Vesikansan mukaan Helsingissä parannetaan myös koronatestiin pääsyä. Uusi liikkuva koronatestauskontti aloitti toimintansa maanantaina Kontulassa. Toinen kontti aukeaa Malmilla huomenna torstaina.

– Konttiin voi mennä ihan ilman ajanvarausta.

Vesikansa myöntää taudinjäljistyksen ruuhkautuneen pahasti tartuntamäärien kasvaessa. Tällä hetkellä taudinjäljityksessä työskentelee 200 työntekijää, mutta määrää kasvatetaan jatkuvasti.

– Väkeä jäljitykseen haetaan myös muilta toimialoilta ja sote-alan järjestöistä, Vesikansa sanoo.

Korjattu 22.00 : Korjattu asunnottomien asuntola muutettu asunnottomien päiväkeskukseksi alaotsikossa ja Vesikansan sitaatissa.

Lue myös:

.
.