Jyväskylä tuo pimeimpään vuodenaikaan Valoiloa uusilla ja vanhoilla valaistuskohteilla

Jyväskylän Valon kaupunki -teema näkyy näin vuodenvaihteen tienoilla eri puolilla kaupunkia.

Taulumäen kirkko on yksi tämän talven Valoiloa-valaistuskohteista Jyväskylässä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kun Jyväskylä joutui koronan takia perumaan jokasyksyisen Valon kaupunki -tapahtumansa, ajatuksena oli, että suuren yleisön keräävä valotapahtuma päästäisiin järjestämään marraskuussa.

Epidemian toinen aalto esti tämänkin suunnitelman, mutta sen sijaan kaupunki tarjoilee Valoiloa vuoden pimeimpään aikaan erilaisilla valaistuskohteilla.

Kirkkopuistoon nousee viime vuodelta tuttu Jouluvalomaa, jonka teoksia valaistaan jo tänään.

Viime talvelta tuttu koristereki valaisee Jyväskylän Kirkkopuistoa tänäkin vuonna. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Myös Ylistönsillan, Kankaan vanhan paperitehtaan ja Paviljongin messuaukion valaistuskohteisiin voi tutustua tästä päivästä alkaen.

Valon kaupungin pysyviin ja väliaikaisiin kohteisiin voi tutustua myös kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Ilmaisen Valon kaupunki -sovelluksen voi ladata Android-puhelimeen Play-kaupasta.

– Sieltä löytyy kartta ja tietoa valaistuskohteista, ja sitä voi selailla vaikka kotona lähtemättä mihinkään, kertoo Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori, valaistussuunnittelija Elisa Hillgen.

Sovellusta kehitetään yleisöpalautteen perusteella, ja siitä on mahdollisesti tulossa myös englanninkielinen versio matkailijoita varten, Hillgen toteaa.

Toivolan Vanhan pihan jouluvaloja voi ihastella myös Jyväskylän virtuaalisessa joulunavauksessa lauantaina. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kompassin uuden joulutähden ja Kirkkopuiston joulukuusen valot syttyvät lauantaina, ja tuolloin vietetään myös Jyväskylän joulunavajaisia, joita tänä vuonna seurata virtuaalisesti.

Nettiavajaisissa pääsee muun muassa käymään Toivolan Vanhalla pihalla, jossa tervehdyksensä lapsille esittää joulupukki.