1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiensuojelu

Imatran Immalanjärvellä alkaa vesiensuojeluhanke – tavoitteena on säilyttää järven erinomainen ekologinen tila

Imatran Immalanjärvellä aletaan kokeilla, voiko esimerkiksi puun, biohiilen ja shungiitin eli vedenpuhdistukseen käytettävän hiilipitoisen mineraalin käyttö vähentää vesien kuormitusta.

vesiensuojelu
Immalanjärvi
Imatran Immalanjärven värin on todettu tummuneen ajan mittaan ja syksyllä pohjoispäässä todettin laaja sinileväkukinto. Kuvituskuva.Yle

Imatran Immalanjärvellä aloitetaan vesiensuojeluhanke, jonka tavoitteena on säilyttää järven erinomainen ekologinen tila.

Suurisuonojan valuma-alueella tutkitaan, voidaanko jatkuvalla metsänkasvatuksella ja tuhkalannoituksella korvata tai vähentää metsänkasvun tehostamiseen tähtäävää ojitusta ja ojien perkuuta. Tämä vähentäisi turvemaiden vesistöpäästöjä.

Hankkeessa kokeillaan ja tutkitaan uusia myös menetelmiä: esimerkiksi puun, biohiilen ja shungiitin käyttämistä metsätalouden ojavesien kuormituksen vähentämisessä. Shungiitti on hyvin hiilipitoinen mineraali, jota on käytetty jo pitkään vedenpuhdistukseen eri tavoilla

Immalanjärven Suurisuonojan valuma-alueella on sekä yksityisiä metsänomistajia että muita maanomistajatahoja. Alueella on myös metsäyhtiö Tornatorin ja Metsähallituksen maita.

Immalanjärven Suursuonojan vesiensuojeluhanke pyritään aloittamaan ensi keväänä. Imatran kaupunki on mukana 22 000 eurolla. Hanketta hallinnoi Saimaan vesiensuojeluyhdistys.

Syyskuussa Immalanjärven puhdasvetisessä pohjoispäässä todettiin laaja sinileväkukinto, mikä oli harvinaista. Järven veden värin on todettu tummuneen ajan saatossa.

Lue seuraavaksi