1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump armahti entisen neuvonantajansa Michael Flynnin

Flynn oli Venäjä-tutkinnan valokeilassa. Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja oli myöntänyt valehdelleensa FBI:lle.

Michael T. Flynn
Michael Flynn seisoo auton vieressä puvussa ja kravatissa ja hymyilee vienosti,
Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn joulukuussa 2018.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoittaa armahtaneensa entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin.

Entinen sotilastiedustelun johtaja Flynn joutui vaikeuksiin Trumpin kampanjan epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä selvittäneessä tutkinnassa.

Flynn tunnusti valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle keskustelustaan Venäjän suurlähettilään kanssa ennen Trumpin virkaanastujaisia.

Hän on sittemmin kieltänyt tunnustuksensa ja sanonut, että syyttäjät huijasivat häntä.

Kyseessä on korkeimman tason armahdus, jonka Trump on tehnyt, ja ensimmäinen hänen hävittyään vaalit demokraattien Joe Bidenille.

Trump on aiemmin armahtunut muun muassa entisen Arizonan sheriffin Jose Arpaion ja Afganistanissa tehdyistä sotarikoksista syytettyjä sotilaita.

– On suuri kunniani ilmoittaa, että kenraali Michael T. Flynn on saanut täyden armahduksen, Trump kirjoitti Twitter-tilillään.

– Onnittelut kenraali Flynnille ja hänen ihanalle perheelleen. Tiedän, että heillä on nyt aidosti fantastinen kiitospäivä! presidentti jatkoi.

Demokraatit arvostelivat päätöstä jyrkästi

Oikeusministeriön edustaja sanoi uutistoimisto AP:lle, että ministeriötä ei konsultoitu armahdussuunnitelmasta, mutta presidentillä on valta armahtaa Flynn.

Trump liittolaisineen on esittänyt Flynnin demokraattivetoisen poliittisen ajojahdin uhrina.

Demokraatit ovat arvostelleet armahduspäätöstä. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kutsui sitä korruptoituneeksi teoksi ja vallan väärinkäytöksi.

– Trump on jälleen kerran väärinkäyttänyt armahdusoikeuttaan palkitakseen Michael Flynnin, joka valitsi uskollisuuden Trumpille yli uskollisuuden tätä maata kohtaan, edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff sanoi.

Oikeusministeriö yritti jo vapauttaa Flynnin syytteistä

Epäilyt Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjän valtioon varjostivat Trumpin presidenttikautta ja toivat rikossyytteitä useille hänen liittolaisilleen.

22 kuukautta kestänyt oikeusministeriön tutkinta ei löytänyt todisteita, että Trump tai kukaan hänen liittolaisistaan olisi ollut salaliitossa Venäjän valtion kanssa vuoden 2016 presidentinvaalien voittamiseksi.

Toukokuussa oikeusministeriö yritti lakkauttaa oikeusjutun Flynniä vastaan. Perusteena oli, että FBI:n ei olisi pitänyt kuulustella tätä alun perinkään.

Asiaa käsittelevä tuomari ei kuitenkaan suostunut ministeriön pyyntöön ja monipolvinen oikeusprosessi Flynniä vastaan jatkui.

Trumpin armahdus varmistaa, että Flynniä ei enää uhkaa vankilatuomio.

Kohtalokas keskustelu

Tapauksen keskiössä oli FBI:n kuulustelu vain päiviä Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Se koski keskustelua, jonka Flynn oli käynyt Venäjän suurlähettilään kanssa Trumpin hallinnon siirtymävaiheessa.

Flynn sanoi kuulustelussa, ettei ollut keskustellut suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa Yhdysvaltain Venäjälle asettamista pakotteista.

Hän tunnusti myöhemmin valehdelleensa.

Flynn oli keskustelussa pyytänyt Venäjää suhtautumaan presidentti Barack Obaman hallinnon asettamiin pakotteisiin maltillisesti, koska Trumpin hallinnon aikana maiden suhteista voitaisiin käydä parempaa keskustelua.

Flynnin Kisljakin kanssa käymä keskustelu huoletti FBI:tä, joka tuolloin tutki, oliko Trumpin kampanja tehnyt yhteistyötä Venäjän kanssa presidentinvaaleissa.

Trump erotti Flynnin helmikuussa 2017, kun julkisuuteen tuli tieto, että Flynn oli puhunut pakotteista Kisljakin kanssa ja antanut asiasta väärää tietoa varapresidentti Mike Pencelle.

Samassa kuussa Trump pyysi FBI:n päällikkö James Comeya lopettamaan rikostutkinnan Flynniä vastaan.

Flynnin tapaus loi osaltaan pohjaa sille, että oikeusministeriö asetti erikoissyyttäjä Robet Muellerin johtamaan tutkintaa Trumpin kampanjan mahdollisista Venäjä-kytköksistä ja siitä, oliko Trump yrittänyt haitata oikeudenkulkua.

Aiheesta aiemmin:

Trump saattaa armahtaa entisen neuvonantajansa Michael Flynnin 25.11.2020

Michael Flynnille suuri voitto vuosia jatkuneessa oikeusrumbassa: tuomarin käskettiin hylätä syytteet 24.6.2020

Oikeusjutusta Trumpin entistä turvallisuusneuvonantajaa vastaan luovutaan 7.5.2020

Analyysi: Flynnin tunnustus toi Venäjä-tutkinnan aimo loikan lähemmäksi Valkoisen talon ydintä 1.12.2017

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi