1. yle.fi
  2. Uutiset

Ampumahiihdon maailmancupissa tullut ilmi lisää koronatartuntoja: myös Ranskan ja Romanian joukkueissa positiivisia testituloksia

Varmistuneita tartuntoja yhteensä 13. Siun sote suosittelee yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien kieltämistä.

koronavirus
Ilmakuva Kontiolahden ampumahiihtokeskuksesta, jossa tehdään latuja kisoja varten.
Kontiolahden ampumahiihtostadionilla valmisteltiin alkuviikosta latuja kauden MC-avauskisaa varten.Heikki Haapalainen / Yle

Kontiolahden maailmancupin kisoista on tullut ilmi lisää joukkueita, joissa on todettu koronavirustartuntoja.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedottaa Twitterissä, että viidestä joukkueesta on annettu positiiviset COVID-19-testitulokset. Aamulla IBU kertoi, että positiivisia tuloksia on löydetty Venäjän, Latvian ja Moldovan joukkueista.

Iltapäivällä IBU kertoi, että tartuntoja on myös Ranskan ja Romanian joukkueissa. Siun soten mukaan varmistuneita tartuntoja on tähän mennessä 13.

Siun sote on määrännyt joukkueita karanteeniin ja selvittää nyt tartuntojen alkuperää ja sitä, missä joukkueet ovat viime päivinä liikkuneet. Moldovan ja Romanian joukkueet on asetettu kokonaisuudessaan karanteeniin, muissa joukkueissa karanteeniin on joutunut yksittäisiä henkilöitä.

Siun soten alueellinen tilannekuvatyöryhmä suosittelee illalla antamassaan tiedotteessa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien kieltämistä määräajaksi. Itä-Suomen aluehallintovirasto tekee asiasta päätöksen perjantaina. Käytännössä päätös yleisötilaisuuksien rajoittamisesta tarkoittaisi Kontiolahden ampumahiihtokisojen järjestämistä ilman yleisöä.

Maailmancupkauden avauskilpailu käydään Kontiolahden ampumahiihtostadionilla lauantaina 28. marraskuuta.

– Muuten järjestelyt jatkuvat ja harjoitukset pyörivät. Tavoitteena on, että ensimmäinen kisapäivä koittaa lauantaina, kertoo kisojen tapahtumajohtaja Sami Leinonen.

Leinosen mukaan tartunnat eivät tulleet suurena yllätyksenä: järjestäjät olivat varautuneet siihen, että koronatartuntoja tulisi eteen.

– Totta kai koronatilanteen kehittyessä on ollut tiedossa, että tällaista tulee varmasti eteen. Sitä on osattu suunnitella.

Leinonen ei osaa vielä sanoa, järjestetäänkö viikonlopun kisat yleisön kanssa vai ilman. Maaliskuussa maailmancup päätettiin järjestää Kontiolahdella ilman yleisöä viime hetkellä, samana päivänä kun kisat alkoivat. Leinosen mukaan viranomaisilta saadaan asiasta lisätietoja vielä tänään.

Maailmancupiin otetaan enintään 4 500 katsojaa, ja tällä hetkellä lippuja on myyty vajaat 2 000.

Kisat kuitenkin järjestetään, oli yleisöä tai ei, vakuuttaa Leinonen.

– Maaliskuun kisat opettivat sen, että yleisön kieltäminen voi tapahtua hyvin viime hetkessä. Mutta sitä me emme näe millään, että kilpailu tultaisiin perumaan.

Juttua ja alaotsikkoa päivitetty klo 20.00 Siun soten tiedotteen mukaisesti.

Lue seuraavaksi