1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin matkailu

Korona moukaroi Lapin matkailua myös lokakuussa

Kolarin lisäksi vain joillakin pienillä paikkakunnilla kuten Pelkosenniemellä, Ranualla ja Sallassa yövyttiin viime vuoden lokakuuta enemmän.

Lapin matkailu
Ensimmäiset laskijat Levillä avajaispäivänä
Kittilän Levillä pääsi laskettelurinteeseen ja ladulle jo lokakuun alkupuolella.Sauli Antikainen / Yle

Matkailun ahdinko jatkui lokakuussa, kertovat uudet tilastot. Lapissa rekisteröityjä yöpymisiä oli viime kuussa noin neljänneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Esimerkiksi Rovaniemellä ja Inarissa yöpymiset romahtivat noin puoleen.

Kittilässä laskua rekisteröidyissä yöpymisissä oli 26 prosenttia. Kittilän matkailua markkinoiva Visit Levi kertoi hiljattain, että Levillä rikottiin lokakuussa matkailuennätyksiä. Tämä voi selittyä sillä, että rekisteröidyt yöpymiset eivät kata kaikkea majoituskapasiteettia, kuten monia mökkejä tai Airbnb-kohteita.

Kolarin lisäksi vain joillakin pienillä paikkakunnilla kuten Pelkosenniemellä, Ranualla ja Sallassa yövyttiin viime vuoden lokakuuta enemmän. Yöpymismäärät pienillä paikkakunnilla ovat kuitenkin varsin vähäisiä.

Lokakuu on perinteisesti ollut Lapissa huomattavasti hiljaisempaa matkailuaikaa kuin esimerkiksi talven sesonki. Lapissa rekisteröityjä yöpymisiä oli lokakuussa runsaat 86 000.

Koko maassa yöpymisten määrä kutistui viime kuussa liki kolmanneksen noin 1,3 miljoonaan vuorokauteen. Helsingissä niitä oli jopa 70 prosenttia vähemmän, noin 117 000.

Tänä vuonna yöpymisissä neljänneksen lasku Lapissa

Tammi-lokakuussa rekisteröityjä yöpymisiä oli Lapissa noin 1,8 miljoonaa, mikä on 25 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Vain Sallassa ja Pelkosenniemellä on yövytty viimevuotista enemmän, muualla Lapissa majoittumisia on ollut selvästi viime vuotista vähemmän.

Koko maassa tammi-lokakuun yöpymisiä kirjattiin 12,7 miljoonaa, mikä on 35 prosenttia pienempi määrä kuin vuotta aiemmin.

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Lue seuraavaksi