1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikuiskoulutus

Haamuoppilaita kirjannut porilaisrehtori tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja isoon vahingonkorvaukseen

Entinen Porin aikuislukion rehtori ilmoitti koulun oppilasmäärät väärin vuosien ajan. Tämän takia Pori sai liikaa valtionosuuksia lähes 2,9 miljoonaa euroa, jotka kaupunki on joutunut palauttamaan.

aikuiskoulutus
Porin lyseo Porin aikuislukio
Porin kaupunki huomasi sisäisessä selvityksessä epäselvyydet aikuislukon oppilasmäärissä. Niina Suikkanen / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut Porin aikuislukion entisen rehtorin törkeästä avustuspetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ehdolliseen yhden vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus määräsi tuomiossaan entisen rehtorin maksamaan kaupungille vahingonkorvauksena runsaat 830 000 euroa.

Syyttäjä vaati rehtorille vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Rehtori on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Useita vuosia kestänyt vyyhti

Rehtori jätti poistamatta aikuislukion opiskelijarekisteristä opiskelijoita, jotka eivät sinne kuuluneet. Oppilasmäärien arvioidaan vähintään tuplaantuneen vuosina 2012-2018.

Porin kaupunginhallitus teki kaksi vuotta sitten poliisille tutkintapyynnön epäselvyyksistä Porin aikuislukion opetushallitukselle ilmoittamista oppilasmääristä.

Oppilasmäärien paisuttelu selvisi Porin kaupungin sisäisessä selvityksessä.

Porin kaupunki on joutunut palauttamaan opetus- ja kulttuuriministeriölle perusteettomasti myönnettyä valtionapua melkein 2,9 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi syksyllä 2017 Porin aikuislukiossa oli oikeita oppilaita vain 78. Rehtori ilmoitti kuitenkin määräksi 248 oppilasta eli "haamuoppilaita" oli 170.

Rehtori turvasi omaa asemaansa

Satakunnan käräjäoikeuden mukaan Porin aikuislukion entisen rehtorin tekemä avustuspetos oli törkeä muun muassa siksi, että siinä tavoiteltiin huomattavaa hyötyä.

Ilmoitetuilla oppilasmäärillä oli vaikutusta oikeuden mielestä Porin aikuislukion olemassaoloon, lukion tuntikehykseen ja määrärahoihin sekä ainakin välillisesti myös rehtorin opetusvelvollisuuteen ja palkkaan.

Aikuislukion asema itsenäisenä kouluna olisi mahdollisesti joutunut harkintaan, mikäli opiskelijoiden todellinen lukumäärä olisi ollut päätöksentekijöiden tiedossa. Käräjäoikeuden tuomion mukaan ilmoittamalla virheelliset opiskelijamäärätiedot rehtori turvasi paitsi koulunsa myös oman asemansa rehtorina ja sai näin myös taloudellista hyötyä virkanimikkeeseensä kuuluneen palkkauksen perusteella.

Rehtori kiisti oikeudelle syytteet ja sanoi hyväksyneensä koulusihteerin valmistelemat oppilaslistat, joiden luotti olevan oikein. Oikeus kuitenkin katsoi näytetyksi, että rehtori oli itse tehnyt ratkaisut ja päätökset oppilaiden ilmoittamisesta.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue lisää:

Oppilasmäärien paisuttelusta syytetty Porin aikuislukion ex-rehtori saa tänään tuomion

Porin aikuislukion entinen rehtori oikeudessa – syyttäjä vaatii kahden vuoden vankeusrangaistusta

Porin aikuislukion "haamuopiskelijoista" on nostettu syyte – epäily miljoonien eurojen huijauksesta opiskelijamääriä vääristelemällä

Porin aikuislukion rehtorista tutkintapyyntö poliisille

Lue seuraavaksi