1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Euroopan maat kiistelevät keinoista vähentää koronatartuntoja hiihtokeskuksissa, Ranska jo ilmoitti lykkäävänsä niiden avaamista tammikuulle

Saksa ja Italia toivovat laskettelukeskuksien pysyvän kiinni joulun ja uudenvuoden sesongin – Itävalta haluaa korvauksia.

Euroopan matkailu
Sveitsin Zermattissa voi jo lasketella, mutta ravintolat ovat kiinni ja muut koronarajoitukset ovat voimassa.
Sveitsin Zermattissa voi jo lasketella, mutta ravintolat ovat kiinni ja muut koronarajoitukset ovat voimassa.Jean-Christophe Bott / EPA

Laskettelusesonki on alkamassa Euroopassa. Tällä hetkellä voi lasketella (siirryt toiseen palveluun) Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa ja Sveitsissä, muualla keskukset avataan joulun alla, jos koronarajoitukset sen silloin sallivat.

Voi kuitenkin käydä niin, että ne eivät sitä salli, ja hiihtokeskuksia ajatus kauhistuttaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti eilen, että Ranskan hiihtokeskukset pidetään kiinni tammikuun alkuun asti. Syynä on kiivaana jylläävä koronapandemia ja viime kevään kokemukset hiihtokeskuksissa leviävistä tartunnoista.

Hiihtokeskukset ja alan yrittäjät tietysti pelkäävät tulonmenetyksiä varsinkin, kun viime kausikin jäi pandemian takia vajaaksi. Esimerkiksi kolminkertainen olympiavoittaja Alberto Tomba on tukenut yrittäjiä ja vedonnut (siirryt toiseen palveluun) siihen, että laskettelu on yksilölaji ja tapahtuu ulkoilmassa.

Terveysviranomaiset ovat kuitenkin huolissaan siitä, miten virus leviää hissijonoissa, hiihtohisseissä, majoitustiloissa ja hiihtokeskusten anniskeluliikkeissä.

Jos kielletään, pitäisi kieltää laajasti

Italiakin on halukas lykkäämään hiihtokauden avausta, mutta ymmärrettävästi toivoo laajempaa ratkaisua, jotta italialaiset laskettelijat eivät matkusta muualle Eurooppaan ja tuo kotiin tuliaisina tartuntaa. Esimerkiksi Sveitsin kohteet ovat italialaisten suosiossa.

Samanlaista laajempaa kieltoa toivoo Saksan liittokansleri Angela Merkel. Merkel haluaisi hiihtokeskusten pysyvän kiinni 10. tammikuuta saakka.

– Sanon tämän avoimesti, se ei tule olemaan helppoa, mutta yritämme, sanoi Merkel tiistaina neuvoteltuaan osavaltioiden johtajien kanssa.

Brittiläinen BBC tulkitsee Merkelin hakevan (siirryt toiseen palveluun) EU-tason päätöstä, mutta Suomen EU-suurlähetystöstä arvioidaan, että kyse on yksittäisten jäsenmaiden hakemasta sopimuksesta, joka kohdistuu lähinnä Alppien alueen maihin, eikä aloitteen katsota koskevan Suomen matkailuyrittäjiä.

Kauden avaamista ovat lykänneet myös Itä-Euroopassa Puola, Slovenia, Slovakia ja Tšekki. Serbiassa sen sijaan kauden alkua valmistellaan täyttä häkää.

Itävaltalainen Ischglin hiihtokeskus sai keväällä pahaa mainetta, kun tuhannet hiihtokeskuksessa vierailleet turistit saivat koronatartunnan. Keskus on määrä jälleen avata, Itävalta suhtautuu penseästi hiihtokeskusten sulkuun.
Itävaltalainen Ischglin hiihtokeskus keräsi keväällä pahaa mainetta, kun tuhannet hiihtokeskuksessa vierailleet turistit saivat koronatartunnan. Keskus on määrä jälleen avata, Itävalta suhtautuu penseästi hiihtokeskusten sulkuun.Christian Bruna / EPA

Sulusta koituisi isot tappiot

Myös Itävalta on haluton sulkemaan hiihtokeskuksia. Nykyiset tiukat koronarajoitukset ovat voimassa 6. joulukuuta saakka ja liittokansleri Sebastian Kurzin mukaan hiihtokeskuksien avaamista käsitellään samassa yhteydessä kun muidenkin rajoitusten purkamisesta päätetään.

Itävallan valtiovarainministeri Gernot Blümel sanoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että jos EU vaatii keskuksia pitämään ovensa kiinni, siitä pitää saada korvauksia ja korvaukset ovat miljardiluokkaa.

Joulun ja uudenvuoden seudun sesonki tuottaa Itävallalle kaksi miljardia euroa ja matkailu on maalle kokonaisuudessaankin erittäin tärkeä tulonlähde, koska se vastaa noin 15 prosenttia Itävallan bruttokansantuotteesta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 12 uutta kuolemantapausta, rokotteen saanut lähes 56 000 suomalaista

Lappiin tänään ensimmäiset kotimaan pakettimatkalaiset kymmeniin vuosiin – ”Luonto, ulkoilu ja sauna kiehtovat”

Lue seuraavaksi