Hyppää sisältöön

Kokoomuksen entiset kansanedustajat käräjillä – toista syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta, toista sen antamisesta

Syyttäjien mukaan Tapani Mäkinen pyrki toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi, ei edustamansa kaupungin eli Vantaan.

Kokoomuksen entistä kansanedustajaa ja Vantaan kaupunginhallituksen entistä puheenjohtajaa Tapani Mäkinen syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta. (Kuva Vantaan asuntomessujen tiedotustilaisuudesta vuodelta 2015.) Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi tänään kahden kokoomuksen entisen kansanedustajan korruptiojutun pääkäsittely.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kansanedustajana toimineen Tapani Mäkisen syyte koskee 20 000:ta euroa, jonka hän syytteiden mukaan sai tammikuussa 2015 kahdelta yrittäjältä. Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytteessä törkeästä lahjuksen antamisesta on entinen kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom Tuusulasta ja toinen yrittäjä Tuusulasta.

Syytetyt kiistävät syytteet.

Mäkinen toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2017. Tapahtumat ajoittuvat alkuvuoteen 2015, jolloin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa.

Syyttäjien mukaan Mäkinen pyrki kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimimaan tuusulalaisten yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli sen puolesta, että Vantaan kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan. Tavoitteena oli ajaa yritysten etua, vaikka rahat tulivatkin yrittäjien henkilökohtaisista varoista, syyttäjät katsovat.

Vantaan kaupunginhallitus päätti kuitenkin, että etuosto-oikeutta käytetään.

Syytteen mukaan Mäkinen pyysi yrittäjiltä rahaa, koska hän oli taloudellisissa ongelmissa, ja koska hänellä oli myös maksuhäiriömerkintä. Mäkinen oli saanut rahat käteisenä ja maksanut ne takaisin vasta esitutkinnan alettua.

Mäkinen oli myös oikeusministerin avustaja

Mäkinen toimi myös viime hallituksen kokoomuslaisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajana 2017-2018. Mäkinen jätti tehtävänsä erityisavustajana huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä.

Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa. Mäkinen oli viime kuntavaalien jälkeen valittu muun muassa Vantaan kaupunginvaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Mäkinen istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 sekä 2007–2015. Juhani Sjöblom oli kansanedustaja vuosina 1997–2007. Myös Sjöblom toimi pitkään kotikuntansa Tuusulan valtuutettuna.

Lue lisää:

Syyttäjä: Häkkäsen ex-avustaja palautti kahdelta yrittäjältä saamansa rahat vasta poliisitutkinnan alettua (25.2.2020)

Ex-oikeusministerin entinen erityisavustaja syytteessä törkeän lahjuksen ottamisesta (25.2.2020)

Mahtisuvut junailevat etelän ja pohjoisen kunnissa (20.4.2017)