1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uimahalleja kiinni, kirjastoihin rajoituksia ja koululaisille maskeja − Uusia koronatoimia käynnistellään Päijät-Hämeen kunnissa

Kunnat sulkevat ja rajoittavat palvelujaan epidemian siirryttyä leviämisvaiheeseen.

koronavirus
Kivimaan uimahalli.
Uimahalleja suljetaan kunnissa koronaepidemian pahenemisen takia. Kuvassa Lahden Kivimaan uimahalli.Lahden kaupunki

Päijät-Hämeen ilmoitettiin siirtyneen keskiviikkona 25. marraskuuta koronaepidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Alueen kunnat ovat alkaneet viedä käytäntöön uusia ohjeita, joista viranomaisten muodostama alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona. Lahden kaupungin ohjeet voit lukea täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Aluehallintovirastolta odotetaan vielä päästöstä yleisötilaisuuksien väkimäärän rajoittamisesta kymmeneen henkilöön. Kunnat linjaavat, etteivät ne järjestä yli kymmenen hengen tilaisuuksia ja suosittelevat kaikkia yleisö- ja yksityistilaisuuksia noudattamaan kymmenen hengen rajaa.

Useat kunnat tiedottavat, että henkilöstö siirtyy etätöihin kaikissa tehtävissä, joissa se on mahdollista. Esimerkiksi Hollola ilmoittaa, että kaikki luottamushenkilöiden kokoukset, esimerkiksi kunnanvaltuuston kokoukset, pidetään tästä lähtien netin välityksellä.

Uimahalleja ja kuntosaleja suljetaan. Esimerkiksi Heinola tiedottaa sulkevansa uimahallit jo perjantaista alkaen.

Kirjastojen toimintaa rajataan niin, että lainaus ja palautus voivat jatkua, mutta esimerkiksi lukusalit suljetaan.

Aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastusryhmien toiminta keskeytetään. Lasten ja nuorten harrastuksia ei ainakaan toistaiseksi rajoiteta, mutta hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä tulisi niissäkin pitää huolta. Myös kuntien nuorisotilat pidetään avoinna.

Perusopetus, lukiot ja ammattioppilaitokset jatkavat lähiopetuksessa. Maskeja suositellaan seitsemänneltä luokalta alkaen sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Kunnat huolehtivat maskit yläkoululaisten saataville.

Ainakin Hollola ja Asikkala suosittelevat maskeja kaikkien koulujen sekä varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Asikkala suosittelee maskin käyttöä myös lasten vanhemmille, kun he tuovat tai hakevat lastaan koulusta tai päiväkodista.

Rajoitukset ovat voimassa 14. joulukuuta saakka. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja muut viranomaiset seuraavat epidemian kehittymistä. Hyvinvointiyhtymän antamat suositukset (siirryt toiseen palveluun) näkyvät yhtymän nettisivuilla.

Lue seuraavaksi