1. yle.fi
  2. Uutiset

Lyijyhaulikielto läpi Euroopan parlamentissa

Suomalaismeppien kannat hajosivat äänestyksessä.

lyijy
Avattu haulikko lepää repun päällä suolammen rannalla.
Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen lyijyhaulikiellosta.Jouki Väinämö / Yle

Euroopan parlamentti hyväksyi myöhään eilen keskiviikkona komission esityksen kosteikkoalueiden lyijyhaulikiellosta.

Konservatiivi-oikeistopopulistiryhmien jättämät vastalauseet kaatuivat äänestyksissä numeroin 362–292 ja 499–39.

Rajoitusehdotus etenee seuraavaksi Euroopan unionin ministerineuvostoon. Komissio on ehdottanut, että kemikaaliasetusta muutetaan, jotta luontoon ja ruokaan ei päätyisi lyijyä.

Suomi äänesti asetuksen valmisteluvaiheessa yhtenä harvoista maista sitä vastaan, koska rajoituksen valvonnan järjestämistä on pidetty vaikeana. Lisäksi Suomen pinta-alasta suuri osa on rajoituksen piiriin kuuluvaa kosteikkoa.

Suomalaisedustajien kannat hajosivat

Suomalaismepeistä kieltoa vastustivat perussuomalaiset Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen, keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen, RKP:n Nils Torvalds ja SDP:n Eero Heinäluoma.

Sen puolesta äänestivät kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, vasemmistoliiton Silvia Modig ja vihreät Alviina Alametsä ja Ville Niinistö. Miapetra Kumpula-Natri (sd.) äänesti tyhjää ja Heidi Hautala (vihr.) oli poissa.

Metsästäjäliitto vastusti

Lyijy on myrkyllinen raskasmetalli, jota Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA pitää muun muassa riistalihaan ammuttuna merkittävänä terveysriskinä.

Suomen Metsästäjäliitto on vastustanut (siirryt toiseen palveluun) esitystä ja pitänyt sitä EU:n perustuslain vastaisena. Sen mielestä asetuksessa käytettyä kosteikon määritelmää olisi pitänyt supistaa niin, ettei se koske turvemaita

– Komission ehdotus on kohtuuton ja loukkaa yli kymmenen miljoonan eurooppalaisen metsästäjän ja urheiluampujan perusoikeuksia, sanoo Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Rajoitus on tulossa voimaan vuoden 2023 alkupuolella.

Lue myös:

Lyijypitoisten haulien käyttöä kosteikkoalueilla rajoitetaan EU:ssa – Suomi vastusti päätöstä

Lyijyn harmaudesta kuparin vihreyteen – suomalaiset patruunatehtaat valmistautuvat lyijyrajoitusten mahdolliseen laajenemiseen myös luotiaseisiin

Lue seuraavaksi