Hyppää sisältöön

Samaa sukupuolta olevien parien puolesta rukoilu kiellettiin Kotkan kirkoissa 3 vuotta sitten – nyt se päätettiinkin sallia

Uudet luottamushenkilöt halusivat palauttaa asian pöydälle.

Kotka-Kymin seurakunnan luottamushenkilöt vaihtuivat seurakuntavaaleissa edellisen päätöksen jälkeen. Arkistokuvassa kirjaston takana näkyy Kotkan kirkko. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotka-Kymin seurakunnan kirkoissa saa nyt rukoilla samaa sukupuolta olevien parien puolesta.

Seurakunnan kirkkoneuvosto päätti keskiviikkona, että kaikkia seurakunnan sakraalitiloja voidaan käyttää rukoushetkiin siviiliavioliiton solmineiden parien kanssa ja heidän puolessaan. Päätös koskee myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 7–3. Yksi kirkkoneuvoston jäsen äänesti tyhjää. Asiassa tehtiin myös vastaesitys, jonka mukaan päätösehdotusta ei hyväksytä ja asian käsittely lopetetaan.

Mieli muuttui, kun neuvosto vaihtui

Keskiviikkona tehty päätös kumoaa vuonna 2017 tehdyn päätöksen, jonka mukaan Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoja ei käytetä samaa sukupuolta olevien avioparien puolesta rukoilemiseen.

– Nykyinen kirkkoneuvosto aloitti vuonna 2018, ja he halusivat ottaa asian uudelleen käsittelyyn, viestintäpäällikkö Emilia Pulkki Kotka-Kymin seurakunnasta kertoo.

Asia oli hänen mukaansa vahvasti keskustelussa myös vuoden 2018 seurakuntavaalien aikaan.

Kirkkoherra ja seurakunnan työntekijät olisivat sallineet kirkoissa rukoilemisen jo vuonna 2017, mutta kirkkoneuvosto päätti tuolloin toisin. Koska kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto olivat eri mieltä, asia eteni Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituliin, joka päätti pitää kirkkoneuvoston päätöksen voimassa.

Muissa seurakunnan tiloissa rukoushetkien järjestäminen on ollut mahdollista myös tähän asti, mutta tätä mahdollisuutta ei ole Pulkin käsityksen mukaan käytännössä hyödynnetty.