1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloissa arvuutellaan Ivanka Trumpin suunnitelmia – Paluu Valkoiseen taloon kiinnostaa ensimmäistä tytärtä

Myös Donald Trumpin miniä, Lara Trump pyrkii politiikkaan. Tähtäimessä on senaatti.

Ivanka Trump
Ivanka Trump piti puheen isänsä presidentti Donald Trumpin vaalitilaisuudessa Michiganissa.
Ivanka Trump piti puheen isänsä, presidentti Donald Trumpin vaalitilaisuudessa Michiganissa. Jeffrey Sauger / AOP

Vaalitappio muuttaa Donald Trumpin lisäksi myös hänen lähipiirinsä tulevaisuudensuunnitelmia asuinpaikasta alkaen.

Presidentin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner ovat tunnettuja New Yorkin suihkuseurapiireistä. Vanity Fair-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan "Javanka" saattaa jatkossa viettää aikaansa Trumpin perheen nykyisissä linnakkeissa Floridassa tai New Jerseyssä.

Ennen isä-Trumpin virkakautta Ivanka toimi muotibisneksessä ja vävy Jared Kushner liike-elämässä. Presidenttiaikana molemmat ovat työskennelleet presidentin neuvonantajina. Jared Kushner on muun muassa ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi Trumpin Lähi-idän rauhanhankkeissa ja koronasuojien hankintavyyhdissä.

USA:n Presidentti Donald Trump ja tytär Ivanka Trump.
Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump ja tytär Ivanka Trump. Ivanka on korostanut isänsä tavoin työpaikkojen luomisen tärkeyttä. Richard Ellis / AOP

Voimaparin vetovoima vähenee vallan mukana

Syitä etääntymiseen entisestä kotikaupungista voi olla useita.

Presidentinvaalit jälkinäytöksineen ovat olleet poikkeuksellisen repivä ajanjakso Yhdysvaltain politiikassa. Jakolinjat republikaanien ja demokraattien välillä ovat syviä myös demokraattikaupungissa, liberaalissa New Yorkissa. The Guardian-lehti arvioi (siirryt toiseen palveluun), ettei Valkoisen talon nuoremman polven voimakaksikkoa välttämättä toivoteta avosylin tervetulleeksi entisiin maisemiin.

Yhdysvalloissa tietä eliitin ytimeen voi pyrkiä tasoittamaan myös hyväntekeväisyyden turvin.

Guardianin mukaan pariskunta saattaa edistää poliittista uraansa esimerkiksi jättimäisin lahjoituksin sairaaloille, terveysalan hyväntekeväisyysjärjestöille ja sairastuneita lapsia hoitaville klinikoille. Näin paikattaisiin presidentti Trumpin koronaviruksen vähättelystä aiheutunutta mainehaittaa.

Ivanka Trump ja Jared Kushner.
Ivanka Trump ja Jared Kushner ovat olleet naimisissa vuodesta 2009. AOP

Paluu Valkoiseen taloon kiinnostaa Ivanka Trumpia

39-vuotias Ivanka Trump on kolmen lapsen äiti. Hän on pitänyt esillä perheiden ja naisten aseman parantamista ja isänsä vaaliteemoja myötäillen työpaikkojen luomista amerikkalaisille.

Taloustieteitä opiskellut Ivanka Trump saattaa palata oman muotibrändinsä pariin, mutta hän näyttää panostavan myös politiikkaan. Donald Trumpille sopisi tiettävästi myöskin tyttären presidenttitien valmistelu.

Ivanka Trump ei ole, kuten muutkaan eturivin republikaanit kiistänyt presidentin väitteitä vaalivilpistä. Hän ei toisaalta myöskään ole juurikaan toistanut isänsä puheita äänestyshuijauksista.

Ivanka Trump on sen sijaan ottanut kantaa tviiteissään muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen määrän vähenemiseen Yhdysvalloissa.

Hän lukee alenemisen isänsä virkakauden saavutuksiin. Päästöjen määrä on kuitenkin ollut laskussa vuodesta 2008 alkaen muun muassa kivihiilen käytön vähentämisen ja nyttemmin koronan riuduttaman talouden vuoksi.

Pohjatyö kohti vuotta 2024 on siis monin tavoin vauhdissa. Muun muassa Facebookissa on sivustoja, joissa pedataan ensimmäisen tyttären presidenttiehdokkuutta. (siirryt toiseen palveluun)

Politiikka kiinnostaa myös miniää

Ivanka Trump on presidentti Trumpin lapsista näkyvimmin esillä politiikassa. Myös Trumpin aikuiset pojat, bisnesimperiumissa työskentelevät Donald Jr ja Eric Trump olivat mukana vaalikampanjassa.

Lara Trump.
Lara Trump on Donald Trumpin toiseksi vanhimman pojan Eric Trumpin puoliso. Chip Somodevilla / AOP

Nyt Trumpin sukunimen vetovoimaa testaa Ericin puoliso Lara Trump. 38-vuotias entinen kuntosaliohjaaja ja nykyinen tv-tuottaja havittelee senaattorin paikkaa (siirryt toiseen palveluun)kotiosavaltiostaan Pohjois-Carolinasta. Presidentti Trump voitti Pohjois-Carolinan äänet ja sai 16 valitsijamiestä.

Lara Trumpilla saattaa olla Trumpin vankalla tukialueella myös raskaan sarjan haastaja, sillä presidentin kansliapäällikkö Mark Meadows lähtee mahdollisesti tavoittelemaan senaattorin paikkaa samasta osavaltiosta.

Varmaa on, että Trumpin klaani pysyy edelleen näkyvästi esillä Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.

Yhdysvaltain historia tuntee perhevaaleja. Presidentiksi ovat yltäneet George Bush vanhempi ja George Bush nuorempi, isä ja poika. Presidenttiyttä tavoitteli vuoden 2016 vaaleissa Trumpin vastaehdokkaana Hillary Clinton, hänen puolisonsa Bill Clinton toimi presidenttinä vuosina 1993-2001.

Lue myös:

Trumpin vaalituloksen kiistäminen näyttää epätoivoiselta sirkukselta, mutta seuraukset voivat olla vaarallisia

Trumpin vävypoika keittää Yhdysvaltain koronasoppaa eikä lopputulos vakuuta – sooloilu kiristää myös osavaltioiden kilpaa suojavarusteista

Lue seuraavaksi