Hyppää sisältöön

Vuoden Lotta Aira Samulin: Korona on sodankäyntiä kodin lämmössä

Lotta Svärd Säätiö kiittää tunnustuksellaan Samulinia tämän tekemästä työstä mielenterveyden, nuorten ja vanhusten hyväksi.

Aira Samulin on Vuoden Lotta 2021
Aira Samulin on Vuoden Lotta 2021

Lotta Svärd Säätiön Vuoden Lotta -tunnustus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä uutterasti toimineelle suomalaiselle naiselle.

93-vuotias Aira Samulin on tunnustuksesta otettu, onhan hän itsekin lotta, kuten äitinsäkin.

– Isäni oli rajavartiostossa vartiopäällikkönä, siispä äiti teki lottatyötä siellä rajaseudulla nuorten ja lasten parissa. Hän järjesti keräyksiä, siellähän kaikki lapset eivät päässeet kouluun, kun heillä ei ollut kenkiä. Heillä oli vähemmän kuin ei mitään.

Samulin esiintyi lottien hyväntekeväisyystapahtumissa jo taaperona ja liittyi itse pikkulottiin 8-vuotiaana.

– Siellä opeteltiin elämän sääntöjä, jotka muistuttivat kovasti kymmentä käskyä. Esimerkiksi: vain oikeamielisenä, puhtaana ja raittiina voit olla oikea lotta.

Aira Samulin on sittemmin esiintynyt tanssiryhmineen muun muassa varuskunnissa. Hän on edelleen myös lottajärjestön jäsen.

Lakkautettu järjestö täyttää ensi vuonna 100 vuotta

Lotta Svärd Säätiö on vuosien 1921 ja 1944 välillä toimineen lottajärjestön huolto- ja avustustyön perillinen. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla syksyllä 1944.

Aira Samulin Hyrsylän mutkassa 23.11.2020. Kaupunkikotiaan Helsingin Bulevardilla hän kutsuu "varaventtiiliksi". Kuva: Silja Viitala / Yle

– Kaikki lottaesineet määrättiin silloin hävitettäväksi. Olen kuitenkin onnistunut myöhemmin hankkimaan itselleni muun muassa kaksi lottapukua, Samulin kertoo.

Lotat ennakoivat järjestön lakkauttamisen ja perustivat Suomen Naisten Huoltosäätiön, jonka nimissä lottien työ jatkui.

Vuonna 2004 nimi muutettiin Lotta Svärd Säätiöksi.

– Lottajärjestössä palvelleilla naisilla oli merkittävä rooli sekä sodanaikaisessa huolto- ja avustustyössä että jälleenrakentamisessa. Hätä ja kriisit eivät lopu maailmasta. Nyt osallistumme koronasta aiheutuvaan avustustyöhön, toiminnanjohtaja Anne Nurminen kommentoi Lotta Svärd Säätiön tiedotteessa.

– Vaikka tämä korona on kuin maailmansota, mutta me selviämme kyllä, kun ajattelemme valoisasti, Aira Samulin pohtii. Hänen nimeämistään Vuoden Lotaksi piti juhlistaa Hyrsylän mutkassa, mutta koronaepidemian raju paheneminen aiheutti juhlallisuuksien perumisen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Aira Samulin vertaa koronaa sota-aikaan.

– Siellä oli koirat, hevoset, naiset ja miehet rintamalla ja puhallettiin yhteen hiileen. Silloin selvittiin yhteishengellä ja nyt saadaan sentään olla lämpimissä kodeissa, ei tarvitse lähteä pommisuojiin eikä lumihankeen turvaan.

Lotta Svärd Säätiö täyttää ensi vuonna 100 vuotta.

Lue myös:

.
.