1. yle.fi
  2. Uutiset

Inarissa ja Utsjoella löytyi koronatartunnat – voivat liittyä Levin kisaviikonlopun iltamenoihin

Levillä oli viikonloppuna alppihiihdon maailmancup-kisat ja lisäksi tunturikeskuksessa oli suomalaisia pakettimatkalaisia.

Lappi
Levin rinteitä lumetetaan
Kuvassa lumetetaan Levin rinteitä marraskuun alussa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Lapissa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa.

Rovaniemellä niitä on kaksi, joista toinen liittyy kaupungissa maanantaina todettuun tartuntaketjuun ja toinen on saatu ulkomailta.

Inarissa ja Utsjoella on löytynyt kummastakin yksi uusi tartunta.

– Tartunnat näyttäisivät liittyvän Levin kisaviikonlopun iltamenoihin, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broas sanoo.

Levillä oli viime viikonloppuna arviolta useita tuhansia ihmisiä, kun hiihtokeskuksessa järjestettiin alppihiihdon maailmancup-kisat. Lisäksi tunturikeskuksessa oli suomalaisia pakettimatkalaisia.

Altistuneita etsitään

Vielä ei ole tarkkaan tiedossa, kuinka moni on altistunut Inarin ja Utsjoen tartunnoille. Altistuneiden jäljittäminen on kesken, kerrotaan molemmista kunnista.

– Koska työ on kesken, suositan vahvasti tartuntataudeista vastaavana lääkärinä, että kunnan ulkopuoliset turnaukset ja pelireissut perutaan 6. joulukuuta saakka. Sama suositus koskee myös kunnan alueella tapahtuvia turnauksia, joihin osallistujat tulevat kunnan rajojen ulkopuolelta, Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti sanoo tiedotteessa.

Muoniosta on löytynyt yksi tartunta ulkomaalaisesta urheilujoukkueesta, joka on jo siirtynyt Lapista pois.

Sodankylän tartunta paljastui joukkotesteissä

Sodankylässä on varmistunut tartunta vanhusten hoivakoti Nutukkaan hoitajalla. Tartunta löytyi Nutukkaan joukkotestauksessa keskiviikkona. Nutukkaan kaikki työntekijät ja asukkaat testataan uudelleen perjantaina ja ensi maanantaina, kerrotaan Sodankylän kunnasta.

Nutukkaan tartuntojen vuoksi Sodankylän Hyvinvointikeskus Sopukan akuutti- ja kuntoutusosaston toimintaa supistettiin aiemmin tässä kuussa ja potilaita siirrettiin hoidettavaksi naapurikuntiin. Osastojen toiminta palaa pikkuhiljaa normaaliksi ja Sopukan kuntoutusosasto aloittaa toimintansa aluksi 10-paikkaisena torstaina.

Kolarissa on todettu yksi tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä ja yksi tartunta on varmistunut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

– Uusimmat todetut tartunnat ovat yksittäisiä tapauksia, joista ainakin kolme liittyy ulkomaihin tai ulkopaikkakuntaan, Broas lisää.

Epidemia on Lapin sairaanhoitopiirissä edelleen perus- eli suvantovaiheessa, Länsi-Pohjassa epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi