Hyppää sisältöön

Lihashuoltovasara tuli kuluttajamarkkinoille ja on ehkä yksi joulun hittituotteista – innokkaankin käyttäjän kannattaa muistaa käyttöohjeet ja varovaisuus

Asiantuntija muistuttaa, että lihasvasaran huolimattomalla käytöllä voi aiheuttaa jopa vahinkoa.

Lihashuoltovasaran kerrotaan rentouttavan lihaksia sekä nopeuttavan palautumista treenien jälkeen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lihashuoltovasaroiden sanotaan auttavan lihaskipuihin sekä erilaisten niskan, selän ja raajojen jännitystiloihin.

Paineaaltoon perustuvia hierontatuotteita on ollut kuluttajamarkkinoilla jo parin vuoden ajan, mutta tänä vuonna myyntiin on tullut useita eri valmistajien lihashuoltovasaroita ja hinnat ovat tippuneet.

Nyt lihashuoltovasaran saa halvimmillaan kymmenillä euroilla, kun aiemmin vastaavien tuotteiden hinnat ovat olleet useita satoja euroja.

Lihashuoltovasaroiden tämänhetkisestä kovasta kysynnästä kertovat Gigantti, SOK ja Power.

– Meillä alkoi viime perjantaina Black Friday -kampanja ja tuote oli viikonlopun aikana yksi myydyimmistä pienkone-kategorian tuotteista. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna tuli 3449 prosenttia, kertoo Gigantin Sales manager Tuomas Ollila.

SOK:n liikkeissä lihashuoltovasaroiden kysyntä lähti nousuun jo loppuvuodesta 2019. Tuotteet saapuivat joulukauppaan jo viime vuonna, mutta tämän vuoden puolella kysyntä on kasvanut.

– Olemme myyneet yli 12 000 kappaletta tänä vuonna ja odotamme joulukaupassa kysynnän kiihtyvän, kertoo SOK:n valikoimapäällikkö (Sport) Matti Viitanen.

Vaihdettavien muovisten hierontapäiden tarkoitukset vaihtevat Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kokematon voi tehdä tuotteella vahinkoa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa työskentelevän fysioterapian yliopistotutkija Juhani Multasen mukaan lihashuoltovasaroiden oletettu teho perustuu paineaaltoon, joka etenee kudoksessa ja stimuloi lihasten hermopäätteitä.

– Se saa aikaan solujen mikrohierontaa ja sitä kautta mahdollisten välittäjäaineiden ja erilaisten hormonien vapautumista, Multanen kertoo.

Luotettavia ja puolueettomia tutkimustuloksia lihashuoltovasaroista on vähän.

Multanen ei suosittele lihashuoltovasaraa esimerkiksi raskauden ensimmäisellä kolmanneksella oleville tai henkilöille, joilla on todettu verenvuototauti, sydän- tai syöpäsairaus.

Tavalliseen käsin tehtävään hierontaan verrattuna lihashuoltovasarat ovat Multasen mukaan kovakouraisempia.

– Tässä on pää, joka värähtelee tiiviisti. Käyttäjä voi säädellä, kuinka voimakkaaasti laitetta painaa kudokseen, mutta keskimäärin tämä [hieronta] on voimakkaampaa kuin normaali ihmisen tekemä hieronta, Multanen kertoo.

Lihashuoltovasaran kerrotaan tarjoavan helpotusta kipuihin, mutta liian kovaa ei kannata tuotteella ihoon koskea. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vasara kiertää pelaajalta toiselle

Ammattiurheilussa lihanhuoltovasarat ovat olleet jo pidemmän aikaa käytössä.

Jääkiekon SM-liigassa pelaavalla Vaasan Sportilla se on ollut aktiivikäytössä vuoden verran.

Osalla joukkueen jäsenistä on myös omia vasaroita, jotka kiertävät hallilla pelaajalta toiselle.

– Pelaajat ovat käyttäneet tuotetta reisialueille, lähentäjiin ja lihaskalvoille, kertoo elokuussa Vaasan Sportin hierojaksi palkattu Teemu Luoma.

Myös Luoman edellisessä työpaikassa Vaasan Palloseuralla oli pelaajia, jotka käyttivät lihashuoltovasaraa päivittäiseen palautumiseen.

Huippu-urheilijoiden lihaksista pidetään huolta venyttelyllä ja hieronnalla. Kolmen pelin viikkoina Luoma ehtii hieroa kolmesta-neljään pelaajaa päivässä. Kiireisinä päivinä lihashuoltovasarat tuovat hetkellistä helpotusta.

Erityisesti pelireissuilla lihashuoltovasarat ovat mukana.

– Nuoret pelaajat kantavat sitä erityisesti mukanaan, Luoma kertoo.

Luoma uskoo, että lihashuoltovasarat tulevat yleistymään urheilumaailmassa.

SM-liigassa pelaavan Vaasan Sportin hieroja Teemu Luoman mukaan pelaajat käyttävät lihashuoltovasaraa palautumiseen. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Aloita varovasti – noudata käyttöohjetta

Lihashuoltovasaran hankkivalle on Juhani Multasen mukaan tärkeää anatomian tuntemus.

– Lihashuoltovasara on tarkoitettu ensisijaisesti lihaskudoksille, eikä sitä saisi käyttää suoraan luiden päälle. Luiden päällä olevat luukalvot ovat herkkiä, Multanen sanoo.

Multanen suosittelee jokaista lukemaan käyttöohjeet tarkasti, noudattamaan niitä ja varmistamaan esimerkiksi sen, kuinka kauan tuotetta suositellaan käytettäväksi.

– Joissakin tuotteissa on annettu esimerkkejä siitä, kuinka kauan tuotetta saa käyttää. Esimerkiksi kolme kertaa kymmenen sekuntia ja välissä on pidettävä tauko, että verenkierto pääsisi palautumaan, Multanen kertoo.

Myös vaihdettavien muovisten hierontapäiden tarkoitukset vaihtevat. Vaikka youtube on pullollaan ohjeita, on jokainen tuote toiminnoiltaan erilainen.

– Suosittelen, että käyttö aloitetaan varovaisesti, Multanen kertoo.

Lue myös:

.
.