1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronaa jäljittää Helsingissä 200 henkilöä kahdessa vuorossa 7 päivää viikossa, pian heitä on liki 300 – silti kolmannes lähteistä jää tuntemattomaksi

Jäljittäjät soittavat muun muassa ravintoloitsijoille ja bussiyhtiöille selvittääkseen, keitä tartunnan saaneen kanssa oli samassa tilassa.

koronavirus
Jalankulkijoita Tallinnanaukiolla Helsingissä.
Jos tartunnan saanut tietäisi kaikki kontaktinsa kahden vuorokauden ajalta ennen oireiden alkua, jäljittäminen olisi helppoa. Kuvituskuva. Tiina Jutila / Yle

Jokaisen koronatartunnan saaneen kohdalla pitää selvittää, keitä hän on mahdollisesti altistanut. Altistuneet asetetaan tarvittaessa karanteeniin, jotta tartuntaketju saadaan pysäytettyä.

Yksin Helsingissä koronajäljitystä tekee noin 200 henkilöä kahdessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa. Kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että jäljittäjien määrää pyritään nopeasti lisäämään lähemmäs 300 henkilöön. Jo ensi viikolla aloittaa useita kymmeniä uusia jäljittäjiä.

Monesti jäljitys muistuttaa salapoliisityötä.

– Usein tartunnan saanut ei osaa nimetä kaikkia lähikontaktejaan, vaan tietää vain sanoa, että olen ollut siellä ja täällä paikassa. Sitten me soitamme läpi paikat, selvitämme ketä siellä lopulta oikeasti oli. Tämän jälkeen soitamme altistuneet läpi, varmistamme tarinan ja määräämme heidät karanteeniin, Lukkarinen kertoo.

Helsingissä on viimeisen viikon aikana todettu keskimäärin 122 uutta tartuntaa päivässä, mikä tarkoittaa jäljittäjille pitkälti toistatuhatta yhteydenottoa tartunnan saaneen kontakteihin.

Jäljittäjät soittavat tapahtumajärjestäjille, ravintoloitsijoille ja bussiyhtiöille selvittääkseen, ketä on ollut tartunnan saaneen kanssa samassa tilassa. Hyvällä lykyllä istumapaikat selviävät vaikkapa lipunmyyntijärjestelmästä.

– Joissain tapauksessa näitä asioita tarkistetaan turvanauhoiltakin. Ei se missään tapauksessa ole nopeaa tai suoraviivaista.

Toisaalta jos tartunnan saanut osaa nimetä kaikki kontaktinsa kahden vuorokauden ajalta ennen oireiden alkua, jäljittäminen voi olla hyvin yksinkertaista.

– Nimet ja puhelinnumerot laitetaan soittolistalle ja tekstiviesti menemään.

Yleensä näin ei kuitenkaan ole.

Suurin osa tartunnoista tapahtuu kotona ja lähipiirissä

Helsingin kaupungissa esiintyneiden koronatartuntojen lähde eli altistaja tai todennäköinen altistumispaikka on johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan saatu selvitettyä peräti 69 prosentissa tautitapauksista.

Taudin lähde jää siis tuntemattomaksi 31 prosentissa tapauksista.

Tilastojen mukaan ylivoimaisesti suurin osa paikannetuista tartunnoista tapahtuu kotona ja lähipiirissä. Tartuntoja ilmenee erityisesti myös työpaikalla, yksityistilaisuuksissa ja harrastuksissa.

Jäljitystyössä käytetyt altistuksen kriteerit ovat syksyn aikana jonkin verran tarkentuneet.

Nyt ajatellaan, että taudin tartuttavuus alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua. Tartunnan saaneen lähikontakteja selvitetään siis kahden oireiden alkua edeltäneen vuorokauden ajalta. Vielä kesällä tarkasteltiin vain yhden vuorokauden kontakteja.

Toisesta päästä viruksen tartuttavuusajan katsotaan sen sijaan lyhentyneen. Tämänhetkisten ohjeiden mukaan eristyksestä voidaan pääasiassa luopua seitsemän päivää ensioireiden ilmaantumisen jälkeen, kun aiemmin ohje oli 14 vuorokautta.

Altistuksen osalta karanteeni on lyhentynyt 14 vuorokaudesta kymmeneen.

Altistuskriteereihin on tullut tarkennuksia myös koulujen ja oppilaitosten osalta.

Aiemmin ajateltiin, että pidempiaikainen oleskelu sisätiloissa, vaikka kahden metrin turvaetäisyys toteutuisi, altistaisi merkittävästi tartunnalle. Johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että maskisuosituksen sekä uuden tiedon myötä on alettu ajatella, että pidempikään oleskelu ei välttämättä altista, jos turvaväliä ja maskisuositusta on noudatettu.

Lue myös:

Koronakuolemat lisääntymässä – "Viimeinen hälytysmerkki, että pitää vaikuttaa kasvun pysäyttämiseksi", sanoo HUSin apulaisylilääkäri

Näin Helsingistä tuli hallituksen silmätikku – Vapaavuori on arvostellut koronatoimia keväästä lähtien, nyt ministerit näpäyttivät takaisin

Ketä tapasit? Halasitteko? Kauanko istuitte vierekkäin? Kuka oli samassa työvuorossa? Näitä asioita koronajäljittäjät haluavat tietää

Lue seuraavaksi