1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunta keskusteli seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta, kokoomus ja SDP väänsivät sote-uudistuksesta

Koronatilanteen paheneminen on hallinnut uutisviikkoa, mutta eduskunnan kyselytunnilla se jäi sivuosaan.

Eduskunnan kyselytunti
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson eduskunnan suullisella kyselytunnilla 26. marraskuuta 2020.
Eduskunnan kyselytunti torstaina 26. marraskuuta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sai vastata seksuaalirikollisten rangaistuksia koskeviin kysymyksiin.

Eduskunnan torstaisen kyselytunnin pääaiheiksi nousivat seksuaalirikollisten rangaistukset ja suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen.

Oppositiopuolue perussuomalaiset avasi eduskunnan kyselytunnin vaatimalla rangaistusten koventamista.

Ensimmäinen kysyjä, kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) viittasi siihen, että Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tiistaina tuomionsa laajan pedofiiliringin niin sanotussa Uudenmaan haarassa. Kaksi miestä tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että lainsäädäntöä seksuaalirikoksista ollaan uudistamassa. Muutos on tulossa eduskunnan käsittelyyn keväällä. Hänen mukaansa yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kiristetään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio piti ongelmana ehdollisten rangaistusten määrää ja sitä, että vankeusrangaistusta suorittavat pääsevät ehdonalaiseen vapauteen jo istuttuaan tuomiostaan ensikertalaisena puolet ja muissa tapauksissa kahden kolmasosan jälkeen.

Tavio peräsi, pitäisikö törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden istua koko tuomionsa. Ministeri Henriksson sanoi, että asiaa selvitetään parhaillaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen oli huolissaan siitä, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset vanhentuvat liian varhain, koska asiat saattavat nousta pintaan vasta kun uhri on 30 vuoden iässä, jolloin on liian myöhäistä.

Henriksson ei ottanut asiaan suoraan kantaa, mutta oli samaa mieltä, että uhri saattaa tiedostaa vasta vanhempana olleensa rikoksen kohteena.

Henrikssonin mukaan kyse on siitä, tutkitaanko yli 30 vuotta vanhoja rikoksia, kuten murhien yhteydessä tehdään. Hänen mukaansa tähän mennessä on katsottu, että poliisin resurssit pitää laittaa rikoksiin, jotka ovat tapahtuneet lähiaikoina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) uskoi, että huoli uhreista jaetaan kaikissa eduskuntaryhmissä. Myös hän alleviivasi, että seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus tuodaan eduskuntaan.

Kokoomus ja SDP kiistelivät sote-uudistuksesta

Kansanedustaja Paula Risikko (kok.) arvosteli hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta.

Hän oli huolissaan hoitojonossa olevista ja siitä, miten rahaa menettävien maakuntien asukkaat saadaan hoidettua vähenevillä resursseilla.

Risikko epäili, että hallitus aikoo toteuttaa sote-uudistuksen, jossa ihmiset joutuvat ottamaan terveysvakuutuksen saadakseen hoitoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) moitti, että kokoomuksesta pelotellaan ihmisiä. Hänen mukaansa hallitus haluaa turvata koko maassa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Kiuru syytti, että kokoomus oli edellisellä hallituskaudella tekemässä uudistusta, jossa olisi säästetty sote-palveluista kolme miljardia euroa. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistus kaatui viime vaalikauden lopulla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moitti Kiurun antaneen väärää tietoa. Orpo sanoi, että viime hallituksen tavoitteena ei ollut leikata kolmea miljardia euroa vaan hillitä sote-menojen kasvua pitkällä aikavälillä.

Orpo syytti, että Marinin hallitus leikkaa välittömästi 1,5 miljoonan suomalaisen sote-rahoitusta. Kiuru kiisti tämän ja sanoi, että kun palveluntarve kasvaa, valtio tulee antamaan maakunnille lisärahoitusta.

Korona hallinnut uutisviikkoa – kannabiskeskustelu kuivahti heti alkuunsa

Koronatilanteen paheminen on hallinnut uutisviikkoa, ja aihe nousi esiin eduskunnan kyselytunnin loppupuolella.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi Suomen heikentyvästä koronatilanteesta. Hän oli huolissaan siitä miten kaikki kansalaiset saisivat tietoja koronatilanteesta.

Pääministeri Marin sanoi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa, että yhä useampi alue on riskissä siirtyä leviämisvaiheeseen. Poikkeusoloihin tarkoitetun valmiuslain käyttöönotto ei ole Marinin mukaan kuitenkaan vielä tarpeellista.

Viime keväänä pahimman koronakriisin aikaan hallitus ja oppositio esiintyivät melko yksituumaisesti. Poikkeusolojen aikana perinteinen hallitus–oppositioasema painui ajoittain taka-alalle, ja myös kyselytunneilta puuttui tavallinen vastakkainasettelu.

Kyselytunnin jälkeen ehdittiin aloittaa lähetekeskustelu koskien kansalaisaloitetta, joka vaatii kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Kokoomus kuitenkin otti asian pöydälle, koska poliisiasioista vastaava sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) eivät olleet paikalla täysistunnossa. Puheenvuoroja ehdittiin pitää kaikkiaan kolme.

Aloitteen käsittelyä jatketaan keskiviikkona 2. joulukuuta.

Lue seuraavaksi