Hyppää sisältöön

Joulukukkien viljelijöitä on Suomessa enää reilu 100 – soinilaispuutarhassakin luopumista pohditaan joka vuosi: "Ei tämä kauhean hyvää bisnestä ole"

Ennen joka kylässä oli oma taimitarha. Viime vuosina kauppapuutarhojen määrä on vähentynyt nopeasti.

EJ-tarhoilla Soinissa kasvaa noin 20 000 joulutähteä. Osa niistä on Olga Petrovan kärryjen kyydissä. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Kasvihuoneiden valo loimottaa kauas loppuvuoden harmaudessa. Lamput luovat lämpöä tuhansille joulutähdille Soinissa, EJ-tarhojen kasvihuoneella.

EJ-tarhoilla kasvaa vuosittain 20 000 joulutähteä ja saman verran muita joulukukkia. Määrä on pysynyt samana muun kasvintuotannon kasvaessa.

Joka vuosi pohdinnassa on myös, pitäisikö joulukukkien tuotannosta luopua kokonaan.

– Valitettavasti joutuu toteamaan, ettei tämä kauhean hyvää bisnestä ole, naurahtaa toimitusjohtaja Esa Järvelä.

Joka vuosi pohditaan, pitäisikö joulukukista luopua. Toistaiseksi on jatkettu, sanoo yrittäjä Esa Järvelä. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

EJ-Tarhoilla tuotantoa on toistaiseksi jatkettu, koska omissa myymälöissä halutaan myydä omia kasveja ja lisäksi osa on sopimustuotantoa. Tukkumyyntiin joulukukkia ei mene.

– Jos hyvin menee, niin kyllä ne kulunsa kattaa, mutta kesä- ja kevätkasvit ovat ne millä eletään.

Joulu myy määrällisesti eniten

Päättyvä vuosi on ollut puutarha-alalla hyvä ja myös joulukukkien odotetaan tekevän kauppansa vähintään entiseen malliin.

Lue myös: Joulu, sehän se mielessä - ainakin kauppapuutarhayrittäjällä: takana on ennennäkemättömän rivakka kesäkukkakausi, jonka hävikki oli liki nolla

Vuosittain Suomessa myydään keskimäärin 2,5 miljoonaa hyasinttia, 1,5 miljoonaa joulutähteä, miljoona amaryllistä ja miljoona muuta joulukukkaa.

Joulu on kukkasesongeista määrällisesti suurin, mutta kaikille suomalaisille puutarhoille vain osa kokonaisuutta, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta (siirryt toiseen palveluun).

– Ei joulun osuus ole kenelläkään taloudellisesti edes puolta. Joulu täydentää vuodenkiertoa ja on merkittävää jos yritykset pitävät sitä tärkeänä ja kykenevät sen kattavasti tekemään.

Joulukukat kasvavat lähellä kuluttajaa

Suosituimpien joulukukkien sipulit tulevat maailmalta, samoin kuin joulutähtien pistokkaat. Täyteen loistoonsa ne on kuitenkin kasvatettava lähellä kuluttajaa kaikkialla maailmassa.

– Niiiden kuljetus on tilaa ottavina kallista, eivätkä ne kestä sitä että ovat päiväkausia rekassa.

Herkin kaikista on joulutähti.

– Yhtälailla haasteellinen se on kuljettaa myös kotimaassa, jos tulee kova pakkanen, sanoo Esa Järvelä EJ-Tarhoilta

Joulutähden kuljettamisessa vaaditaan erityistä varovaisuutta esimerkiksi talvipakkasella. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Tuotanto keskittyy

Ennen kasvihuoneen harjan saattoi havaita usein, jos poikkesi keskustaajaman ulkopuolelle. Parin viime vuosikymmen aikana puutarhojen määrä on vähentynyt reilusti.

On havaittavissa niin sanottujen välikoon yritysten poistuminen tässä 10-20 vuoden aikana, sanoo Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

– Meillä on paikalliseen tuotantoon ja myyntiin keskittyviä yrityksiä ja sitten sellaisia jotka palvelevat koko valtakuntaa ja tuottavat 100-kertaisen määrän pienempiin verrattuna.

Se näkyy myös joulukukkien tuotannossa.

– Joulukukkia viljelevien yritysten lukumäärä on pudonnut ja nyt ollaan 100-150 välissä. Määrä on ollut tuhannen paikkeella.

Yrittäjä Esa Järvelän joulupöytään joulukukat kuuluvat. Hän kuitenkin toivoo, että suurin osa niistä löytäisi tiensä asiakkaiden juhlaan eikä yrittäjän omaan juhlapöytään. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Suosikkeja on vaikea syrjäyttää

Suomalaisten suosituimpien joulukukkien lista ei ole juuri muuttunut vuosikymmenten saatossa. Ei, vaikka vuosittain mukaan pyrkii joku uusi tulokas.

Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta arvioi, että muutosta hillitsee muun muassa se, että tarhurit joutuvat ennakoimaan joulun trendit lähes vuoden etuajassa.

– Jos joku rohkeasti tilaa vaikka violetteja joulutähtiä ja ne jää myymättä, niin ei niitä ensi vuonna laiteta viljelyyn.

Ehkäpä uusi ja vanha rinnakkain? Näin on usein asia Esa Järvelän joulupöydässä. Olkoonkin, että kiivaan sesongin jälkeen suurin toive on, että joulukukat ovat löytäneet paikkansa muualta kuin yrittäjän omasta pöydästä.

– Toivon että jouluna olisivat muualla ne kukat, mutta kotona on aina joku perinteinen ja joku erikoisuus, sanoo Esa Järvelä EJ-Tarhoilta.

Aiheesta voi keskustella 3.12.20 kello 23:een asti.