Hyppää sisältöön

Yleisradion eläkesäätiö tuomittiin maksamaan yli puoli miljoonaa – taustalla ex-pankkiirin taloussotkut

Lahden konserttitalon kaupoista tuli sekava vyyhti, jota selvittää myös poliisi.

Lahden konserttitalon kiinteistökauppoja tutkii poliisi ja sen käänteitä on puitu myös oikeudessa siviiliriitana. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Yleisradion eläkesäätiöstä on tulossa maksaja ex-pankkiiri Mika Lehtoon liittyvässä taloussotkussa.

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt Yleisradion eläkesäätiön omistaman yhtiön maksamaan yli puoli miljoonaa euroa riita-asiassa, joka liittyy Lahden konserttitalon ostoon.

Ylen tietojen mukaan poliisi epäilee Mika Lehtoa myös talousrikoksista, jotka liittyvät konserttitalon kohteen omistaneisiin yhtiöihin.

– Siltä osin kuin syytteestä olen saanut tietoja totean saman kuin poliisille esitutkinnassa, syytökset ovat aiheettomia ja kiistän mitenkään syyllistyneeni asiassa mihinkään rikokseen, sanoo Mika Lehto lähettämässään sähköpostissa.

Rikosepäilyt eivät liity mitenkään Yleisradion eläkesäätiöön.

Yleisradion eläkesäätiö on juridisesti itsenäinen toimija, eikä Yle omista sitä. Vuoden 2019 lopulla eläkesäätiön sijoitusvarallisuuden arvo oli 869 miljoonaa euroa.

Ylen eläkesäätiö: Jatkotoimia luvassa

Yleisradion eläkesäätiön toimitusjohtaja Topi Piela pitää hovioikeuden päätöstä valitettavana.

Käräjäoikeudessa kanne päätettiin eläkesäätiön hyväksi, mutta hovi päätyi päinvastaiseen ratkaisuun.

– Emme tule jättämään asiaa tähän vaan sen käsittely jatkuu tavalla tai toisella, Piela sanoo.

Pielan mukaan jatkotoimenpiteistä on jo päätetty, mutta hän ei halua avata niitä ”asian keskeneräisyyden takia”. Pielan mukaan myös asian selvittäminen ”viranomaisteitse” on mahdollinen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Yleisradion eläkesäätiö tekisi tutkintapyynnön poliisille Mika Lehdon toimista. Myös siviilioikeudellisen kanteen nostaminen on mahdollista.

Konserttitalon miljoonilla yritettiin pelastaa pankkia

Lahden konserttitalon taloudelliset epäselvyydet liittyvät tiiviisti Maltalla toimineeseen Nemea-pankkiin, jonka Mika Lehto omisti toisen suomalaisen liikemiehen kanssa.

Mika Lehdon johtama sijoitusyhtiö Revestor Oy oli toinen pääomistaja yhtiössä nimeltä Lahden Konserttitalo Holding Oy.

Holdingyhtiö omisti kaksi yhtiötä. Ensimmäinen niistä oli perustettu hallinnoimaan Lahden konserttitaloa, jossa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Toisen yhtiön tarkoitus oli rakennuttaa konserttitalon yhteyteen noin 60 asuntoa ja myydä ne valmistumisen jälkeen.

Kohdetta oli rahoittamassa ulkopuolisia sijoittajia sekä Mika Lehdon puoliksi omistama maltalainen Nemea-pankki.

Ylen tietojen mukaan sijoittajilta kerättyjä rahoja käytettiin myös operaatioon, jolla yritettiin pelastaa Maltalla vaikeuksiin joutunut Nemea-pankki. Operaatio ei lopulta onnistunut. Euroopan keskuspankki vei Nemealta pankkitoimiluvan vuonna 2017.

Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle

Yhtiön piti olla velaton – oikeus päätti toisin

Hovioikeudessa käsitelty riita koski maksamatta olevaa lainaa, jonka pääkaupunkiseudulla asuva sijoittaja oli antanut Lahden konserttitalon omistavalle yhtiölle vuonna 2014.

Mika Lehto myi tämän yhtiön ja Lahden konserttitalon kiinteistön Yleisradion eläkesäätiölle loppuvuodesta 2016.

Sijoittajan laina oli siirretty ennen kauppojen solmimista toiselle yhtiölle, joka oli vastuussa konserttitalon yhteyteen tulevien asuntojen rakentamisesta. Tämä yhtiö ajautui konkurssiin, eikä se ole kyennyt maksamaan lainaa takaisin sijoittajalle.

Tilinpäätöskikkailulla haluttiin saada konserttitalon omistama yhtiö velattomaksi, jotta kohde saataisiin myytyä eteenpäin.

– Kauppakirjan mukaan yhtiö myydään Yleisradion eläkesäätiölle velattomana. Teimme myös syvällisen due dilligencen [taustojen tarkastuksen] kauppojen yhteydessä, sanoo Yleisradion eläkesäätiön toimitusjohtaja Topi Piela.

Sijoittajan mukaan lainan siirtämisestä varattoman yhtiön vastuulle ei oltu sovittu etukäteen. Liikemiehen mukaan Lahden konserttitalon omistama yhtiö eli käytännössä Yleisradion eläkesäätiö on edelleen vastuussa lainasta.

Hovioikeus asettui liikemiehen kannalle kanteessa ja se määräsi Yleisradion eläkesäätiön maksamaan 400 000 euron pääoman sekä yli sata tuhatta euroa korkoja lainan antaneelle liikemiehen yhtiölle.

– Asia oli oikeudellisesti mielenkiintoinen. Hovioikeuden tuomio oli hyvin perusteltu ja sen lopputulokseen on helppo yhtyä, sanoo sijoittajaa oikeudessa edustaneen Fahlgren & Svinhufvud Oy:n juristi Jukka Fahlgren.

Sijoittaja ei halunnut kommentoida hovioikeuden päätöstä Ylelle.

.
.