1. yle.fi
  2. Uutiset

Lintilä Merkelin ehdotuksesta: "En laittaisi hiihtokeskuksia kiinni, se olisi lopullinen niitti"

MaRa: Toive matkailun vähentämisestä jouluna on esimerkiksi Pohjois-Suomen kannalta täydellinen katastrofi.

hiihtokeskukset
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) menossa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 3. marraskuuta 2020.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei laittaisi hiihtokeskuksia kiinni. Lintilä kuvattiin Säätytalolla Helsingissä 3. marraskuuta 2020. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Matkailusta vastaavan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin ehdotus hiihtokeskuksien sulkemisesta koko Euroopassa kuulostaa oudolta.

– En laittaisi hiihtokeskuksia kiinni. Ymmärrän, että after ski -paikat laitetaan kiinni. Jos ajatellaan, että yritämme kompensoida ulkomaanmatkailua kotimaanmatkailulla Lappiin, tuo (hiihtokeskusten sulkeminen) olisi lopullinen niitti, Lintilä sanoi torstaina STT:lle.

Samoilla linjoilla on valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hän sanoo, että hiihtokeskuksissa on murtomaalatuja, eikä sinne varmasti tulla laittamaan puomeja.

Aiemmin torstaina Deutsche Welle kertoi, että Merkel haluaa, että hiihtokeskuksien ovet laitetaan säppiin koko EU-alueella loppuvuoden ajaksi.

Merkel sanoi Saksan liittopäivien edustajille, että hiihtokauden lähestyessä tavoitteena on saada aikaan koko Euroopan laajuinen sopimus siitä, tulisiko hiihtokeskukset sulkea.

MaRa: Palveluita pystytään tarjoamaan terveysturvallisesti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi torstaina, että suomalaisten on syytä jouluna välttää matkailua ja muutenkin rajoittaa toiminta välttämättömään. Marin vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen siitä, miten ulkomailla asuvien suomalaisten tulisi suhtautua Suomeen matkustamiseen jouluksi.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kommentoi, että jos kotimaan matkailua pyydetään voimakkaasti vähentämään, se on joulun ja uudenvuoden matkailulle esimerkiksi Pohjois-Suomen kannalta täydellinen katastrofi.

Lapin mukaan joulusesongiksi varatut matkat on tarkoitus järjestää suunnitellusti kiristyneistä koronarajoituksista huolimatta. Hän korostaa, että palveluita pystytään tarjoamaan terveysturvallisesti.

Yrityksille todennäköisesti tulossa lisätukea

Suomessa vain pieni osa alueista on koronan perustason alueita. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt tällä viikolla ohjeet koronan leviämisen estämiseksi niille alueille, jotka ovat leviämisvaiheessa tai sen uhassa.

STM:n kirjeessä suositellaan, että julkisten toimijoiden lisäksi myös yksityiset yritykset harkitsisivat toiminnan keskeyttämistä tiloissa, joissa on korkea tartuntariski. Tällaisia tiloja ovat muun muassa kuntosalit, kylpylät ja sisäleikkipuistot.

Lapin mukaan MaRan jäsenyrityksien ei ole yleisesti tarkoitus sulkea tämäntyyppisiä tiloja. Eikä se ole taloudellisesti mahdollista.

– Jos valtio haluaa tällaista, pitää avata valtion rahapussin nyörit. Pitäisi kertoa, miten vahingot korvataan yrityksille, hän sanoi torstaina STT:lle.

Lintilän mukaan näyttää siltä, että yritysten kustannustukea jatketaan. Myös Vanhanen sanoo, että yritykset todennäköisesti tarvitsevat myös ensi vuoden puolella tukea ja tähän on jo varauduttu.

Lue myös:

Keski-Euroopan maat kiistelevät keinoista vähentää koronatartuntoja hiihtokeskuksissa, Ranska jo ilmoitti lykkäävänsä niiden avaamista tammikuulle

Lue seuraavaksi