Hyppää sisältöön

Poliisit hakkasivat mustan musiikkituottajan studiossa Pariisissa – pahoinpitely taltioitui valvontakameralle

Torstaina hyllytettyjä poliiseja epäillään väkivallan käyttämisestä virantoimituksessa sekä valheellisten lausuntojen antamisesta.

Musiikkituottaja Michel kertoi kokemastaan poliiväkivallasta torstaina ranskalaistoimittajille. Kuva: Aurore Mesenge / AFP

Kolme ranskalaispoliisia on pidätetty virastaan sen jälkeen, kun video heidän käyttämästään väkivallasta mustaa miestä kohtaan tuli julkisuuteen torstaina.

Videon julkaisi verkkouutispalvelu Loopsider (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on jo kolmas tutkinta epäillystä poliisiväkivallasta Ranskassa viikon sisällä, kertoo muun muassa The Guardian -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Musiikkituottaja, jota kutsutaan ranskalaismediassa vain etunimellä Michel, oli saapumassa viime lauantaina studiolleen Pariisissa. Lähistöllä oleva poliisipartio havaitsi, ettei miehellä ole kasvosuojainta. Michelin mukaan poliisit hyppäsivät tässä vaiheessa ulos autostaan ja työnsivät hänet sisään musiikkistudioon.

Siitä, mitä ulkona tapahtui, ei ole videota. Mutta studion sisätiloissa oli valvontakamera, josta poliisit eivät ilmeisesti tienneet.

Videolla näkyy, kuinka kolme poliisia potkii ja hakkaa pampuilla Michelia päähän ja ympäri kehoa. Tuottaja kertoo olleensa niin yllättynyt hyökkäyksestä, ettei edes ymmärtänyt, että hyökkääjät olivat poliiseja. Miehen mukaan poliisit solvasivat häntä läpi pahoinpitelyn rasistisesti.

Verta vuotavan Michelin avunhuudot kuuluivat studion alakertaan, jolloin hänen kollegansa kiirehtivät apuun. Yhteisvoimin he työnsivät poliisit ulos studion ovesta.

Tämän jälkeen poliisit rikkoivat studion ikkunan ja heittivät sisään kyynelkaasupanoksen. Poliisit kutsuivat lisävoimia paikalle ja vaativat aseilla uhaten studiossa sisällä olleita tulemaan ulos.

– Olin peloissani. Ajattelin, että tämä on viimeinen päiväni. Toistin heille, etten ole tehnyt mitään, Michel kertoo.

Syyttäjä aloitti tutkinnan poliisin toiminnasta

Pahoinpitely jatkui heidän tultuaan ulos studiosta, kertovat studiolla työskentelevät.

- Yhtäkkiä kuului huuto: ”kamera, kamera”. Joku kuvasi tilannetta ikkunastaan. Heti kun poliisit kuulivat tämän, he lopettivat hakkaamisemme, kertoo yksi uhreista.

Michel vietiin tämän jälkeen poliisiasemalle epäiltynä poliisin vastustamisesta ja yrityksestä napata poliisin ase itselleen. Michelia pidettiin putkassa 48 tuntia, jonka jälkeen hänet vapautettiin.

Kun studion valvontakameravideo tuli julkisuuteen, aloittivat syyttäjäviranomaiset tutkinnan poliisien toiminnasta. Poliisit on nyt pidätetty virantoimituksesta. Heidän epäillään käyttäneen väkivaltaa virantoimituksessa sekä antaneen valheellisia lausuntoja tapahtuneesta.

Torstaina Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin ilmoitti Twitterissä, että asiasta on aloitettu sisäinen tutkinta. Ministeri sanoi lisäksi Ranskan televisiossa, että toiminnallaan kyseiset poliisit tahrasivat virkavallan mainetta.

Lakimuutoksella halutaan rajoittaa poliisin kuvaamista

Poliisiväkivalta on noussut viime aikoina lukuisia kertoja otsikoihin Ranskassa. Maanantaina poliisi hajotti kovin ottein siirtolaisten leirin Pariisin keskustassa. Tapahtumista kuvattiin videoita, joiden vuoksi on aloitettu kaksi tutkintaa. Yhdellä videolla poliisi kamppaa paikalta pakenevan siirtolaisen, joka kaatuu pahoin kadulle. Toisella videolla poliisi pitelee toimittajaa maassa ja ilmeisesti uhkaa tätä pampulla.

Poliisit raahasivat maanantaina Pariisin keskustassa telttoja pois, vaikka niissä oli ihmisiä sisällä. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Kuohuntaa ranskalaisten keskuudessa on aiheuttanut myös se, että tiistaina maan parlamentin alahuone hyväksyi kiistanalaisen lain, jolla rajataan oikeutta kuvata työtehtävissä olevia poliiseja. Hallitus on perustellut lain tiukennusta sillä, että vihapuhe ja poliisien tappouhkaukset ovat yleistyneet verkossa.

Lehdistön- ja sananvapauden puolustajien mielestä lainmuutos vaikeuttaa toimittajien työtä ja poliisin väärinkäytösten paljastamista.

Musiikkituottaja Michel kertoo, että juuri videot poliisin harjoittamasta väkivallasta olivat hänen pelastuksensa. Mies uskoo, että olisi muuten vielä tälläkin hetkellä telkien takana.

– Ne ihmiset, joiden pitäisi suojella minua, hyökkäsivät sen sijaan kimppuuni. En tehnyt mitään ansaitakseni tällaista, Michel sanoi ranskalaistoimittajille ja korosti, että haluaa poliisien saavan rangaistuksen toiminnastaan.

Aiheesta muualla:

Guardian: Paris police filmed beating music producer in studio (siirryt toiseen palveluun)

Politico: Violent beating of Black man by police causes outrage in France (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: Video of Police Beating Black Man in Paris Fuels Debate on Filming Officers (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Poliisi hajotti siirtolaisten leirin kovin ottein Pariisin keskustassa – sisäministeri vaatii selvitystä poliisin toimista

Poliisin otteet kovenevat, Ranska rajoittaa poliisien kuvaamista – Samalla maa joutuu ampumaan alas englanninkielisen median vääriä väitteitä