Hyppää sisältöön

Rakastettu argentiinalaislegenda Maradona haudattiin Buenos Airesin liepeille intiimissä seremoniassa

Hautajaisiin osallistui jalkapalloilijan perhettä ja läheisiä. Televisiokuvien mukaan pimeyden laskeutuessa järjestetyt hautajaiset olivat pienet.

Jalkapallolegenda Diego Maradonan hautajaiset
Jalkapallolegenda Diego Maradonan hautajaiset

Argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Maradona on tänään haudattu maan pääkaupungin Buenos Airesin liepeille.

Paikallista aikaa torstaina pidetyt hautajaiset olivat televisiokuvien mukaan pienet. Niihin osallistui jalkapalloilijan perhettä ja läheisiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan hautajaiset järjestettiin pimeyden laskeutuessa kaupungin ylle.

Hänet haudattiin uutistoimiston mukaan Bella Vistan hautausmaalle.

Aiemmin kerrottiin, että jalkapalloilija oli määrä haudata samaan Buenos Airesin laitamilla sijaitsevaan hautausmaahan, johon hänen omat vanhempansa on haudattu.

Maradonan kuolemasta uutisoitiin keskiviikkona. Hän menehtyi sydänkohtaukseen 60-vuotiaana.

– Minä luulin Diegon olevan kuolematon, ajattelin, että hän ei ikinä kuolisi. Koen kamalaa surua ihmisestä, joka teki meidän niin, niin onnellisiksi, sanoi 63-vuotias linja-auton kuljettaja Antonio Avila tähden viimeiseksi lepopaikaksi jäävän hautausmaan ulkopuolella.

Jäähyväiset kyynelkaasun ja kumiluotien sataessa

Ennen torstaista hautajaisseremoniaa mittavat väkijoukot olivat käyneet jättämässä jäähyväisensä rakastetulle jalkapalloikonille. Viimeisten hyvästien hetket lipsuivat hetkittäin myös kaaokseen, joka AFP:n mukaan heijasteli osaltaan myös Maradonan omaa ajoittain myrskyisää elämää.

Mellakkapoliisi ampui kumiluoteja ja kyynelkaasua levottomuuksissa, joita puhkesi Maradonan arkun lähellä Argentiinan presidentinlinnan ympäristössä. Jalkapallotähden arkku oli ollut presidentinlinnassa, jotta kansalle oli voitu tarjota mahdollisuus käydä jättämässä jäähyväiset pelaajalle.

Presidentinlinnaan jonotti varhaisaamusta lähtien kymmeniä tuhansia ihmisiä. Päivän mittaan väkijoukossa alkoi esiintyä levottomuutta, ja poliisi otti yhteen kiviä heittelevien ihmisten kanssa linnaa ympäröivillä kaduilla. Useita pidätettiin. Arkku puolestaan siirrettiin toiseen huoneeseen presidentinlinnassa.

Maradona-fanit surivat rakastetun jalkapallosankarin poismenoa Buenos Airesissa. Kuva: Juan Ignacio Roncoroni / EPA

Aiemmin torstaina Maradonan asianajaja Matias Morla kertoi pyytävänsä tutkimusta kuolemaan liittyvistä tapahtumista. Morlan mukaan esimerkiksi ambulanssin tulo kesti yli puoli tuntia. Asianajajan väitteistä kertoi torstaina muun muassa Marca-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Maradonalla oli ollut erilaisia terveysongelmia, muun muassa kaksi sydänkohtausta. Vain muutama viikko sitten hänelle tehtiin leikkaus, jossa hänen päästään poistettiin verihyytymä.

– On käsittämätöntä, että ystäväni oli 12 tuntia ilman valvontaa tai tarkastusta näihin tehtäviin tarkoitettujen hoitajien toimesta. Ja ambulanssin tulo kesti yli puoli tuntia, se oli rikollista idiotismia, Morla kertoi.

– Tätä asiaa ei voi sivuuttaa, ja aion pyytää tutkimusta tapauksesta. Kuten Diego minulle aina sanoi: "Olet sotilaani, ole säälimätön", asianajaja jatkoi.

Napolilaispelaajat kentällä muina Maradonina

Torstaina paikallista aikaa italialainen Napolin jalkapallojoukkue kunnioitti Maradonan muistoa voittamalla kroatialaisen Rijekan Eurooppa-liigan ottelussa maalein 2-0.

Valmentaja Gennaro Gattuson johtama joukkue saapui kentälle pukeutuneena samalla pelinumerolla varustettuihin paitoihin. Paidoissa komeili Maradonan nimi ja argentiinalaisen käyttämä pelinumero 10.

– Diego on legenda ja hän ei kuole koskaan, Gattuso sanoi ottelun jälkeen.

Argentiinalaistähti johdatti Napolin Italian liigan mestaruuteen vuosina 1987 ja 1990. Maradonan taituruuden siivittämät mestaruudet ovat Napolin seurahistorian ainoat.

Liikuttuneet napolilaiset sytyttivät eilen kynttilöitä illalla kunnianosoituksena edesmenneelle jalkapalloikonille. Maradona pelasi Napolissa 186 ottelua vuosina 1984–1991. Napolin kanssa Maradona juhli kahta Italian mestaruutta ja Uefa cupin voittoa. Kuva: Ciro Fusco / EPA

Maradonan vuodet Napolissa olivat sankaruuden lisäksi ongelmallisia. Hän ajautui huumekierteeseen, ja 1984-1991 kestänyt peliura Napolissa päättyi 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinin käytön takia.

Napolin pormestari on ehdottanut tähden kuoleman jälkeen, että kaupungin jalkapallostadion nimettäisiin Maradonan mukaan.

Pormestari Luigi de Magistris kommentoi Twitterissä, että San Paolo -stadionin nimi pitäisi vaihtaa Diego Armando Maradonan kunniaksi. Keskiviikkona stadion oli valaistu 60-vuotiaana kuolleen Maradonan muistoksi.

– Diego sai napolilaiset unelmoimaan, hän vapautti Napolin nerokkuudellaan. Hän toi meille onnea ja iloa, pormestari kirjoitti.

Napolin jalkapalloseuran omistaja Aurelio De Laurentiis arvioi RMC-radion haastattelussa, että San Paolo-Maradona voisi olla hyvä nimi stadionille.

Lisää aiheesta:

Argentiina Saksa 1986
.
.