1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakunnat

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajaksi valittiin virkaa hoitanut Jyrki Kaiponen – maakuntavaltuuston päätös oli lähes yksimielinen

Kaiponen vei valtaosan annetuista äänistä.

maakunnat
Kuvassa Jyrki Kaiponen
Heini Holopainen / Yle

Keski-Pohjanmaan uudeksi maakuntajohtajaksi on valittu jo kaksi vuotta pestiä hoitanut Jyrki Kaiponen.

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston valinta oli selkeä: Kaiponen sai valtaosan eli 31 ääntä.

Kolme ääntä meni liiton kansainvälisten asioiden päällikölle Anne Sormuselle ja yhden äänen sai lohtajalainen Anne Jokela. Paikkaa tavoitteli lisäksi Hannele Rahkala Helsingistä.

Uusi maakuntajohtaja on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri ja tehnyt uraa myös Puolustusvoimissa.

Vaikka Kaiponen voitti ylivoimaisella äänten enemmistöllä vastaehdokkaansa, silti valinnasta käytiin maakuntavaltuuston kokouksessa vilkasta keskustelua.

Kokouksessa käytettiin jopa 30 puheenvuoroa, kertoo valtuuston puheenjohtaja Pentti Haimakainen (kok.)

– Valtaosa puheenvuoroista oli Kaiposta puoltavia, mutta vastakkaisia mielipiteitäkin kuultiin.

Tiina Isotalus (sd.) esitti keskustelun aikana asian palauttamista uuteen valmisteluun. Hän halusi kaikille paikkaa hakeneille soveltuvuusarviot. Marlén Timonen (r.) ja vihreiden Hanna Cygnel kannattivat esitystä, mutta se kaatui äänin 32–3.

Ei nähty tarvetta soveltuvuusarvioinnille

Valinnan pohjustanut haastatteluryhmä ja maakuntahallitus eivät nähneet soveltuvuusarviota tarpeellisena. Haimakaisen mukaan näin tärkeissä viroissa on välillä soveltuvuusarvioita tehty, mutta on jätetty tekemättäkin.

– Se ei ole välttämätön ja emme nähneet sille tarvetta. Valintapäätös tehdään kokonaisarvion perusteella eli muun muassa virkanimitysperusteet, kyvyt, taidot, kokemus ja haastattelu, perustelee Haimakainen.

Kaiponen on hoitanut maakuntajohtajan virkaa määräaikaisesti kaksi vuotta. Hänen johtamistyyliään on julkisuudessa kritisoitu autoritääriseksi ja valvovaksi.

Keskipohjanmaa-lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa, että liiton työilmapiirissä on puutteita ja kehitettävää, joihin tarkastuslautakunta vaatii välitöntä korjausta.

– Työsuojeluvaltuutetuille tai -päälliköille ei ole tullut ainuttakaan ilmoitusta epäasiallisesta kohtelusta. Mutta työntekijöille on tulossa uusi työhyvinvointikysely vielä tämän vuoden puolella, kommentoi Haimakainen asiaa.

Valtuuston puheenjohtajan mukaan maakunta saa Kaiposesta ahkeran johtajan.

– Hän ei tunteja laske, vaan tekee ankarasti töitä. Kaikki asiat ovat näiden kahden vuoden aikana valmistuneet ajallaan, kuvailee Haimakainen Kaiposen suoriutumista.

Edunvalvontatyö on yksi maakuntajohtajan tärkeä työsarka. Uusi ohjelmakausi on EU:ssa alkamassa ja EU-rakennetukirahoja on taas pian jaossa.

Pohjois- ja Itä-Suomen maakunnat ovat valinneet Kaiponen pääneuvottelijaksi rakennerahoista.

– Siinä on työtä, että Länsi- ja Etelä-Suomi eivät vie kaikkia harvaan asutun alueen rahoja. Odotukset ovat korkealla, että Keski-Pohjanmaalta löydetään ne tärkeät hankkeet, joihin kehittämisrahoja ohjata. Ja saadaan vietyä maakuntaa eteenpäin, sanoo Haimakainen.

Keski-Pohjanmaan liitossa työskentelee noin 15 työntekijää.

Lue myös:

Keski-Pohjanmaan liiton johtopestit kiinnostivat vain kourallista hakijoita

Lue seuraavaksi