1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuhmossa tänään tonttuparaati koronajärjestelyin, Sotkamon joulunavaus peruttiin viime metreillä

Useassa Kainuun kunnassa jää joulunavaus järjestämättä tänä vuonna. Myös itsenäisyyspäivän ja uuden vuoden juhlia on peruttu.

joulu
Talvivalot loistavat Kajaanin Kauppakadulla.
Kauppojen Kajaanin joulunavaus oli jo aiemmin marraskuussa. Osa Kainuun kunnista peruu nyt jouluavauksia koronatilanteen kiihtymisen vuoksi. Arkistokuva. Jarmo Nuotio / Yle

Osa Kainuun kunnista on perunut joulunavauksen. Esimerkiksi Sotkamon kunta perui avauksen torstaina, kun tieto koronaepidemian kiihtymisvaiheesta tuli.

Kuhmossa järjestetään tänään tonttuparaati koronajärjestelyin. Samalla jouluvalot syttyvät ja yrittäjien ohjelma striimataan.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä kertoo, että tonttuparaati järjestetään Kuhmossa, koska lasten ja nuorten toiminta halutaan turvata. Luokat marssivat omina ryhminään kulkueessa pysähtymättä torille. Paraatia voi seurata, mutta siihen ei voi liittyä.

Suomussalmella ei järjestetä tänä vuonna joulunavausta, myös uuden vuoden ilotulitus on peruttu. Kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoo, että molempiin tilaisuuksiin on yleensä kokoontunut paljon ihmisiä. Jouluavauksessa joulupuuron ja karkkien jako ovat aiheuttaneet ruuhkaa.

Näillä näkymin Hyrynsalmella järjestetään kaksi joulunavausta, toinen Ukkohallassa ennen itsenäisyyspäivää ja toinen seuraavana maanantaina kylällä. Tilanne voi muuttua, koska koronatilanne Kainuussa on nyt kiihtymisvaiheessa.

Paltamossa perinteinen joulunavaus Eino Leino -puistossa on peruttu.

Puolangalla perinteinen joulupuuro ja joulunavaustapahtuma jäävät tänä vuonna väliin. Puolangan pormestari Harri Peltola kertoo, että jouluvalot ja kuusi asennetaan sekä yritykset kehittelevät omia joulutempauksiaan.

Ristijärvellä perinteinen monitoimikeskus Virtaalassa pidettävä joulunavaus ja kuntalaisille tarjottu joulupuuro on siirretty tältä vuodelta. Kunnanjohtaja Petteri Seppänen kertoo, että samoin kävi itsenäisyyspäivän juhlalle. Kirkko ja seppeleen lasku sankarihaudoille hoidetaan.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi