1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakilaismiehen valekuolemaepäilyä ei käsitelläkään oikeudessa maanantaina – sairaustapaus peruutti istunnon

Suomesta käännytetyn miehen tyttären ja entisen vävyn syytetään huijanneen viranomaisia ja valehdelleen miehen kuolemasta.

huijaus
Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).
Oikeus pui, antoivatko Irakilaismiehen lähipiiriin kuuluvat valheellisia tietoja turvapaikanhakijan kuolemasta. "Valekuolleeksi" epäilty kuvassa vasemmalla.

Helsingin käräjäoikeudessa piti alkaa tänään oikeudenkäynti kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa. Istunto jouduttiin kuitenkin perumaan sairastapauksen vuoksi.

Tapauksessa syytettyjen penkillä istuvat kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tytär ja tyttären entinen aviomies.

Valtionsyyttäjä syyttää molempia törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Syyttäjä katsoo, että syytetyt ovat antaneet viranomaisille ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) valheellisia tietoja ja väärennettyjä asiakirjoja Irakiin käännytetystä miehestä.

Lisäksi naista syytetään perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Syyttäjä katsoo naisen valehdelleen turvapaikkakuulustelussa perheen taustoista turvapaikan saamiseksi itselleen ja isälleen.

Nainen on esitutkinnassa osittain tunnustanut epäillyt teot. Mies on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä: kuolleeksi väitetty on elossa

Vuonna 1971 syntynyt irakilaismies haki Suomesta tyttärensä kanssa turvapaikkaa vuonna 2015. Mies sai kielteisen päätöksen, ja lopulta korkein hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa.

Miehen tytär kertoi, että isä surmattiin pian kotimaahan paluun jälkeen. Tytär sanoi saaneensa isän kuoleman todistaneet asiakirjat Irakista.

Poliisi epäilee, että mies lavasti kuolemansa lähipiirinsä avustuksella. Kuolemasta esitettiin todisteeksi kuolintodistus, joka on poliisin mukaan väärennetty. Lisäksi kuolemasta on esitetty poliisiraportteja, jotka syyttäjän mielestä on laadittu huijausta varten.

Syyttäjän mukaan poliisitutkinnassa saatujen tietojen perusteella kuolleeksi epäilty mies on todellisuudessa elossa ja oleskelee Irakissa.

Poliisi on kertonut epäilevänsä törkeistä petoksista ja väärennöksistä myös valekuolleeksi epäiltyä miestä itseään ja hänen vaimoaan. Poliisi ei ole tavoittanut heitä.

EIT: Suomi rikkoi miehen ihmisoikeuksia

Suomi sai miehen käännyttämisen vuoksi langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) syksyllä 2019. EIT:n mukaan Suomi teki virheellisen päätöksen viranomaisille esitettyjen tietojen pohjalta.

Tuomiossa EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen kohtia, jotka koskevat ihmisen oikeutta elämään ja kidutuksen tai epäinhimillisen kohtelun kieltoa.

EIT arvioi, että kuolintodistukset, valokuvat ja poliisiraportit olivat riittävä näyttö miehen väitetystä kuolemasta.

Suomi määrättiin maksamaan ihmisoikeusvalituksen tehneelle irakilaismiehen tyttärelle korvauksia 20 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 4 500 euroa. Suomi ei ole kuitenkaan rikosepäilyjen vuoksi maksanut naiselle mitään.

Suomi pyytää häpeätuomion purkua

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään nyt pelkästään kuolleeksi väitetyn irakilaisen lähipiirin ihmisten epäiltyjä rikoksia.

Suomen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta saaman langettavan tuomion mahdollinen muuttaminen etenee omaa tietään.

Ulkoministeriön yksikönpäällikkö Krista Oinonen kertoo Yle uutisille, että Suomi on jättänyt EIT:lle pyynnön tarkistaa tuomiota. Oinonen on valtionasiamies tuomioistuimessa.

– Tuomiota voidaan muuttaa, jos esiin tulee tosiseikka, jolla voi olla ratkaisevaa vaikutusta tapaukseen ja joka ei ollut tuomioistuimen ja sitä koskevan maan tiedossa tuomiota annettaessa. Pyyntö tuomion tarkistamiseen on jätetty syyskuussa.

Täydennys 30.11. klo 7.52: Lisätty juttuun tieto, että käräjäoikeuden käsittely on jouduttu perumaan sairastapauksen vuoksi.

Lue lisää:

Kahdelle EIT-huijauksesta epäillylle syytteet – valekuolleen irakilaismiehen tyttärelle määrättiin korvauksia isän kuoleman perusteella

Kahden EIT-huijauksesta epäillyn esitutkinta valmistui ja siirtyy syyteharkintaan – valekuolleeksi epäilty irakilainen yhä tavoittamatta

Uusi pidätys valekuolleeksi epäillyn irakilaisen jutussa – pidätetty on aiemmin vangitun naisen aviomies

Suomi tuomittiin viime vuonna ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta – KRP aloittanut esitutkinnan: epäilee irakilaismiehen olevan yhä elossa

Lue seuraavaksi