1. yle.fi
  2. Uutiset

Elinkeinoelämän talousluottamus on pysynyt vaisuna, kertoo EK – kuluttajien odotukset taloudesta elpyneet hieman

Talouden ongelmat ovat nyt laajempia kuin keväällä, sillä palveluiden lisäksi vaikeuksissa ovat nyt myös rakentaminen ja teollisuus.

talousindikaattorit
Kasvomaskiin pukeutunut kävelee valasitun kuusen vierustalla kävelykadulla.
Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli marraskuussa edelleen synkkä. Kuvituskuva Helsingistä.Tiina Jutila / Yle

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on pysynyt vaisuna, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Marraskuussa vaakalento jatkui, eivätkä merkit talouden palautumisesta ole vahvistumassa, päinvastoin.

Ongelmat taloudessa ovat nyt laajempia kuin keväällä, sillä palveluiden lisäksi vaikeuksissa ovat nyt myös rakentaminen ja teollisuus.

Teollisuusyritysten luottamus nousi marraskuussa yhden pykälän lokakuusta, mutta indikaattori on yhä heikolla tasolla. Rakennusyritysten luottamus pysyi marraskuussa paikallaan.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi niin ikään ennallaan, mutta oli edelleen heikko. Vähittäiskaupan luottamus koheni hieman.

Kuluttajien odotukset paranivat hieman

Kuluttajien odotukset taloudesta elpyivät jonkin verran marraskuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli kuitenkin edelleen synkkä, kuten lokakuussakin.

Indikaattori oli marraskuussa –4,8, kun se lokakuussa oli –6,9 ja syyskuussa –5,9.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta kohenivat hieman marraskuussa lokakuuhun verrattuna. Sen sijaan näkemys oman talouden nykytilasta heikkeni.

Kuluttajien odotukset Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä paranivat marraskuussa selvästi, mutta olivat silti ankealla tasolla. Sama pätee arvioon omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta.

Oma rahatilanne arvioitiin erinomaiseksi

Sen sijaan oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa ei enää pidetty kovin suotuisana säästämiselle eikä kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkaan lainanotolle.

Moni oli kuitenkin aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla edelleen runsaasti. Lisäksi moni harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Lue seuraavaksi