Hyppää sisältöön

Antti Pelttari haluaa jatkaa supon päällikkönä, myös aiempi apulaispäällikkö Petri Knape ja KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa hakivat virkaa

EU:n rajaviraston Frontexin yksikönjohtaja, eduskunnan hallintojohtaja ja suurlähettiläs hakivat myös supon johtoon.

Suojelupoliisin nykyinen päällikkö Antti Pelttari on hakenut jatkoa määräaikaiseen päällikön virkaan. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Suojelupoliisin päälliköksi hakeneista tunnetuimmat ovat supon nykyinen päällikkö Antti Pelttari, keskusrikospoliisin apulaispäällikkö, oikeustieteen tohtori Tero Kurenmaa sekä sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape.

Petri Knape on aiemmin työskennellyt supon apulaispäällikkönä ja on nyt virkavapaalla tästä tehtävästä. Knape on oikeustieteen kandidaatti, kuten Pelttarikin.

Päällikön virka on määräaikainen. Seuraava viisivuotiskausi alkaa maaliskuun alussa.

Hakijoiden joukossa on myös Mari Juritsch, joka työskentelee Euroopan raja- ja merivartiovirastossa Frontexissa. Juritschin englanninkielinen titteli Frontexissa on Head of Vulnerability Assesment Unit. Juritsch on Frontexin keskijohtoon kuuluva yksikönpäällikkö. Hänen vastuullaan on EU:n jäsenvaltioiden rajahaavoittuvuuksien arviointi.

Eduskunnan hallintojohtaja, oikeustieteen kandidaatti Pertti Rauhio on myös hakijalistalla. Hakijoista suurlähettiläs Päivi Kairamo työskentelee tällä hetkellä ulkoministeriön johtavana asiantuntijana terrorisminvastaisessa yhteistyössä.

Hakijoista yhteiskuntatieteiden maisteri Niina Mitikka työskentelee tällä hetkellä Punaisen Ristin Porin vastaanottokeskuksen johtajana. Mitikka haki myös keskusrikospoliisin päälliköksi.

Muut viran hakijat ovat: Bror Dahlsten, Sebastian Kvist, valtiotieteiden maisteri Tiina Kärkkäinen ja Master of Business Administration Piotr Lehtonen.

Virkaa haki yhteensä 11 hakijaa. Ainakin yksi hakija perui hakemuksensa haun aikana.

Antti Pelttari on johtanut suojelupoliisia vuodesta 2011 lähtien. Hän kuvaili Ylen haastattelussa tiistaina, että suojelupoliisin muutos turvallisuus- ja tiedustelupalveluksi on kesken ja siksi hän on motivoitunut jatkamaan työtään.

Valtioneuvosto nimittää suojelupoliisin päällikön sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esityksestä.

Supon työntekijämäärä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa

Suojelupoliisin tehtävät ovat lisääntyneet ja toimintaoikeudet laajentuneet viime kesänä käyttöönotettujen tiedustelulakien myötä. Uusien tehtävien vuoksi suojelupoliisin rahoitus ja työntekijämäärä ovat nousseet huomattavasti. Suojelupoliisi on laajentunut turvallisuus- ja tiedustelupalveluksi.

Suojelupoliisi voi seurata esimerkiksi Suomen rajan ylittävää tietoliikennettä. Supolla on oikeus tiedonhankintaan myös ulkomailla.

Vuodelle 2021 suojelupoliisille on valtion budjettiesityksessä osoitettu 500 henkilötyövuotta. Kaksi vuotta aiemmin toteutunut henkilötyövuosien määrä oli 425. Vuonna 2015 budjetoidut henkilötyövuodet olivat noin 250.

Voit keskustella suojelupoliisin päällikön viran hausta lauantaihin 28.11.2020 kello 23 asti. Klikkaa jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Jutusta poistettu perjantaina 27.11.2020 kello 16.25 Politico-verkkolehden paikkansapitämätön maininta, että Mari Juritsch olisi korkea-arvoisin Frontexin naisviranhaltijoista.

Lue lisää: