1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylä koronan kiihtymisvaiheessa, uusia suosituksia kokoontumisiin ja harrastuksiin

Jyväskylä ottaa käyttöön uusia suosituksia koronatartuntojen leviämisen hillitsemiseksi. 

koronavirus
Ilkka Käsmä ja Timo Koivisto kasvomaskit kasvoillaan.
Jyväskylä on koronan kiihtymisvaiheessa, ja kaupunki on antanut uusia rajoitussuosituksia. Vastaava lääkäri Ilkka Käsmä ja kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja kertovat tilanteesta. Video: Jaana Polamo / Yle

Jyväskylän kaupunki antoi perjantaina uusia suosituksia muun muassa kokoontumisiin ja harrastustoimintaan. Suositukset tulevat voimaan maanantaina.

  • Ei yli kymmenen hengen kokoontumisia tammikuun puoliväliin saakka
  • Pienempiäkin kokoontumisia syytä välttää
  • Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut etäopetukseen 13. joulukuuta saakka
  • Ei matkustusta leviämisvaiheen alueille
  • Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmäliikunnat perutaan
  • Laaja maskisuositus yli 15-vuotiaille edelleen voimassa

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä totesi perjantaina, että kaupunki on siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen. Mikäli tartunnat jatkavat kasvuaan yhtä nopeasti kuin kuluneella viikolla, kaupunkia uhkaa jo lähiviikkoina koronan leviämisvaihe.

Jyväskylän koronatartuntojen määrä kasvaa nopealla vauhdilla. Kuluvan viikon tartuntamäärä on perjantaiaamuun mennessä 68, kun koko viime viikolla tartuntoja oli 48.

Jyväskylän vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoi jo eilen, että nyt on syytä miettiä lähteekö kotoaan yhtään minnekään.

Poikkeusolojen johtoryhmän uudet suositukset kokoontumisiin ja harrastuksiin

Yksityisiin tilaisuuksiin suositellaan enintään 10 hengen osallistujamäärää tammikuun puoliväliin asti Jyväskylässä.

Aiemmin yksityisiä kokoontumisia koskeva suositus oli 20 henkeä. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet.

Kaupunki pyytää lisäksi harkitsemaan, onko pienempiäkään kokoontumisia syytä nyt järjestää.

Leviämisvaiheessa oleville alueille ei Jyväskylästä pitäisi toistaiseksi matkustaa.

Myös harrastustoimintaa koskevat suositukset ovat voimassa seuraavan kahden viikon ajan.

Kaikki sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan keskeytettäväksi. Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot tullaan perumaan.

Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa kahden viikon ajaksi, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta.

Kaupunki sulkee omat kuntosalinsa kahdeksi viikoksi. Päätöksen myötä myös kaupungin erityisliikunnan ryhmät ovat kahden viikon tauolla.

Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen

Jyväskylän kaupunki myös suosittelee, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen joulukuun 13. päivään saakka.

Suositus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden opetusjärjestelyitä.

Jyväskylän kaupunki antaa lisäksi seurakunnille suosituksen, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa seuraavien kahden viikon aikana osallistua enintään 20 henkeä kerrallaan.

Suositukset pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina antamiin ohjeisiin ja niillä pyritään estämään kaupungin siirtyminen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Kaupunki on tehnyt listauksen myös toimenpiteistä, jotka otetaan käyttöön, ellei koronatilannetta saada hallintaan. Toimenpiteet löytyvät kaupungin tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunki muistuttaa, että Jyväskylässä on jo voimassa useita kiihtymisvaiheen suosituksia, jotka ovat edelleen voimassa.

Maskisuositus on voimassa edelleen kaikille yli 15-vuotiaille

Jyväskylässä on edelleen voimassa laaja maskisuositus kaikille yli 15-vuotiaille. Maskeja tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Ryhmäharrastustoimintaa on Jyväskylässä suositeltu järjestettävän siten, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Kaupunki suosittelee, että harrastuksiin tullessa muistetaan turvavälit, ja pidetään välimatkoja toisiinsa, harrastusten jälkeen siirrytään omaan kotiin suihkuun.

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koronatilanteesta johtuen ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat (siirryt toiseen palveluun)

Jyväskylä on tänään antanut lisäksi suosituksen, että kaupunginsairaalan osastoille pääsevät vierailemaan ainoastaan saattohoitopotilaiden ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaiset maskeja käyttäen.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa

Lue seuraavaksi