1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Kainuun Ekokympille 40 000 euron uhkasakko Majasaaren jätevesistä – toimitusjohtajan mukaan mittauksissa on ollut ongelmia

Kuluneen vuoden aikana Majasaaren jätekeskuksen puhdistamossa on ratkottu muun muassa teknisiä ongelmia.

jäteveden käsittely
Ilmakuva Majasaaren jätekeskuksesta.
Ekokympille määrätyn uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen toiminta saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Kuvituskuva.Niko Mannonen / Yle

Kainuun Ekokympin Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 40 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun. Kainuun jätehuollon kuntayhtymällä eli Ekokympillä on ollut ongelmia Majasaaren jätekeskuksen jätevesien käsittelyssä jo vuosien ajan.

Majasaaren jätekeskuksessa otetaan vastaan, käsitellään, siirtokuormataan ja loppusijoitetaan yhdyskuntajätteitä.

Ekokympin toimitusjohtaja Jukka Oikarinen perustelee tilannetta uudella puhdistamolla, joka valmistui syksyllä 2018.

– Laitoksen käyttöönotossa on ollut teknisiä ongelmia.

Kainuun ELY-keskus antoi keväällä 2019 Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle huomautuksen Majasaaren jätekeskuksen jäte- ja suotovesien päästöraja-arvojen ylittymisestä. Samassa yhteydessä kuntayhtymää kehotettiin huolehtimaan jätevesien käsittely ympäristöluvan mukaiseksi.

Keväällä 2019 jätekeskuksessa ollut sekajäteauman tulipalo sekoitti puhdistamon toiminnan sammutuksessa käytetyn vaahtonesteen vuoksi. Puhdistamon prosessi saatiin toimintakuntoon palon jäljiltä vajaan puolen vuoden aikana.

Kuluneen vuoden aikana puhdistamon teknisiä ongelmia on ratkottu edelleen ja syksyn aikana paikalla on käynyt asiantuntijaryhmä, joka on antanut korjaustoimenpide-ehdotuksia puhdistamon vakaamman toiminnan parantamiseksi ja vaadittavan puhdistustehon saavuttamiseksi.

Puhdistamoon on Oikarisen mukaan rakennettu uudenlaista tekniikaa, joka on ainutlaatuista Suomenkin mittakaavassa. Myös mittauksissa on ollut ongelmia.

– Laitoksen omat mittaukset näyttävät, että vaadittu puhdistusteho saavutetaan mutta rinnakkaista tarkkailusuunnitelman mukaista seurantaa tekevän ympäristökonsultin tulokset poikkeavat niistä.

Valvovalle viranomaiselle on raportoitu ympäristökonsultin tuloksia ja ne eivät täytä kaikilta osin vaadittua puhdistustehokkuutta.

Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen toiminta saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Mikäli ympäristölupapäätöksen lupaehtojen rikkominen jatkuu, mahdolliset myöhemmät uhkasakkoerät tuomitaan maksettavaksi erikseen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi