1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. johtaminen

Vasta valittu maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen lupaa kirittää Keski-Pohjanmaan vetovoimaa – johtamisessaan hän on valmis katsomaan peiliin

Kaiponen aikoo käyttää laajat verkostonsa maakunnan hyväksi.

johtaminen
Kuvassa Jyrki Kaiponen
Maakuntaliitto valitsi selvällä äänten enemmistöllä Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajaksi Jyrki Kaiposen.Heini Holopainen / Yle

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajaksi ylivoimaisella äänten enemmistöllä valittu Jyrki Kaiponen pitää Keski-Pohjanmaan vetovoiman säilyttämistä yhtenä tärkeimmistä tehtävistään.

– Tulevina vuosina joudutaan miettimään lääkkeitä esimerkiksi väestön vähenemiseen. Lisäksi koronapandemian negatiiviset vaikutukset vaativat toimia, pohtii Kaiponen tulevien vuosien tärkeimpiä töitä.

Liitto haluaa olla myös rakentamassa sote-uudistusta muun muassa tukemalla alueen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavaa Soitea sen työssä. Monialaisen maakunnan kehittämistyö jatkuu myös tiiviisti tulevana vuonna.

Vetovoimatekijöiksi Kaiponen mainitsee Kokkolaan suurteollisuusalueen ja Pohjois-Euroopan suurimman epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymän sekä bio- ja kiertotalouden hankkeet.

– Ne tuovat meille osaavaa työvoimaa, huippuasiantuntijoita ja niistä on hyvä ammentaa vetovoimaa. Samalla alueen palvelut on turvattava, mainitsee Kaiponen.

Maakuntajohtaja lupaa käyttää laajat verkostonsa alueelta valtakunnan tasolle saakka, jotta päästäisiin eteenpäin.

– Tunnen maakunnan tilanteen, haasteet ja keskeiset päättäjät. Olen asiajohtaja ja toimeenpaneva johtaja, kuvailee Kaiponen itseään.

"Eteenpäin on menty"

Kaiponen on hoitanut maakuntajohtajan virkaa määräaikaisena kaksi vuotta.

Hänen johtamistapaansa on julkisuudessa kritisoitu autoritääriseksi ja valvovaksi. Keskipohjanmaa-lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa, että liiton työilmapiirissä on puutteita, joihin tarkastuslautakunta vaatii välitöntä korjausta.

Hän myöntää, että kesällä 2018 ei ollut helppoa astua johtajan saappaisiin. Työ- ja elinkeinoministeriö oli vuoden alussa vienyt liitolta väliaikaisesti oikeuden myöntää EU-tukirahoja.

– Kehittämistyö on vaatinut yhteistä ponnistelua, eikä se ole ollut helppoa. Mutta eteenpäin on menty. Vaikka meidän työilmapiiristä on oltu montaa mieltä, niin tunnen, että porukka on hitsautunut yhteen ja toiminta on parantunut, kommentoi maakuntajohtaja.

Kaiponen näkee, että muutos on aiheuttanut kipuilua.

– Osa on liittynyt liiton normaaliin rahankäyttöön, tai missä ja miten töitä tehdään. Muutosvastarinta näkyy myös kyselyissä. Olen valmis kuuntelemaan henkilökuntaa herkällä korvalla ja keskustelemaan, mitä voidaan vielä parantaa.

Onko maakuntajohtajan omassa toiminnassa parannettavaa?

– Jokaisen työyhteisön jäsenen on mietittävä, onko omassa toiminnassa parannettavaa. Sama koskee minua. Ja jokaisen täytyy katsoa peiliin, niin myös minun, Kaiponen sanoo.

Lue seuraavaksi